onsdag 25 april 2018

Rekordmånga partier i kommunalvalet i Kópavogur

Nio partier ställer upp i kommunalvalet i Kópavogur. Aldrig tidigare har så många partier kämpat om kommuninvånarnas röster. Helt nya för väljarna är Centerpartiet, Islands socialistparti och För Kópavogur. Försvinner gör Näst bästa partiet och Gryning som bägge kandiderade till fullmäktige i valet för fyra år sedan.

Kópavogur är med 35 970 invånare Islands näst största kommun efter Reykjavík. I den isländska huvudstaden ser det ut att kunna bli sjutton partier som ställer upp i kommunalvalet den 26 maj - vilket är nytt rekord.

Men även i Kópavogur ser det ut att bli ett nytt rekord. Nio partier vill kämpa om de elva platserna i fullmäktige. Det är det högsta antalet partier i kommunens historia. I valet 2014 var antalet partier åtta. Historiskt har det ofta varit fyra eller fem partier som kandiderat.

Länge har Kópavogur varit ett av Självständighetspartiets starkaste fästen. Ända sedan valet 1982 har Självständighetspartiet varit kommunens största parti. Sedan 1990 har partiet - med undantag för första halvan av mandatperioden efter 2010 års val - i olika koalitioner styrt kommunen.

Den senaste mandatperioden har Självständighetspartiet regerat ihop med Ljus framtid. I valet ställer inte Ljus framtid upp med någon egen lista. I stället går partiet till val tillsammans med Renässans.

Bekanta sedan tidigare för väljarna är också Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Gröna vänstern. Tillsammans med Självständighetspartiet och Ljus framtid har de politiker invalda i fullmäktige. Utan mandat i förra valet blev Gryning, Näst bästa partiet och Piratpartiet.

Varken Gryning eller Näst bästa partiet ställer upp i årets val. Piratpartiet gör däremot ett nytt försök att ta sig in i fullmäktige.

Tre partier är helt nya i kommunpolitiken för väljarna. Det är Centerpartiet, Islands socialistparti och För Kópavogur. Centerpartiet har ännu inte presenterat någon lista i kommunen. Islands socialistparti lanserar kandidaterna på första maj. För Kópavogur kommer att ledas av Ómar Stefánsson som tidigare representerat Framstegspartiet i fullmäktige.

Hur många röster som behövs för att komma in i fullmäktige varierar. Inom isländsk kommunpolitik finns ingen särskild spärr. Just i Kópavogur brukar det vara nödvändigt att få omkring 7 procent av rösterna för att få ett mandat.

Här kan du läsa mer om kommunpolitiken i Kópavogur.