torsdag 26 april 2018

Sämre betyg för isländsk pressfrihet

Pressfriheten på Island är nu sämst i Norden. I den senaste rankningen från Reportrar utan gränser hamnar Island på plats tretton i världen. Det är tre platser lägre ned på listan jämfört med förra året. Skälet till att Island fortsätter att dala på listan är sämre relationer mellan journalister och politiker.

Villkoren för isländska journalister har enligt Reportrar utan gränser försämrats sedan 2012. Island är nummer tretton på organisationens pressfrihetsindex för 2018. I förra årets rankning fanns Island på tionde plats.

Bakom de senaste årens försämrade placeringar ligger allt frostigare relationer mellan politiker och journalister. Reportrar utan gränser påminner om att alltinget 2010 antog ett uttalande som skulle innebära utökat skydd för meddelar-, press- och yttrandefrihet. Sedan dess har inte mycket hänt i frågan.

Norge behåller ställningen som det land i världen som har den starkaste pressfriheten. Sverige är tvåa, Nederländerna trea, Finland fyra och Schweiz femma. Danmark är näst sämst i Norden på nionde plats.

De sämsta villkoren för journalister i världen hittas i Nordkorea. I botten finns även Eritrea, Turkmenistan, Syrien och Kina.