tisdag 10 april 2018

Sanering av kyrkofasad i Akureyri kan ta flera år

Spåren av vandaliseringen av kyrkan i Akureyri kan bli kvar i flera år. Kyrkan får av Minjastofnun 2,5 miljoner isländska kronor för att sanera fasadputsen - men det är bara en femtedel av den beräknade kostnaden för arbetet. Förhoppningen är ändå att arbetet med att få bort de slagord och symboler som sprejades på kyrkan ska kunna påbörjas i år.

Det var i januari 2017 som kyrkan i Akureyri vandaliserades. På fasaden sprejades anti-kristna budskap och symboler. Ytterligare tre kyrkor i staden vandaliserades samma natt. Polisen kunde snart gripa en man som erkände dåden.

De tre andra kyrkorna kunde saneras relativt enkelt. Men på den stora kyrkan i stadens centrum satte sig sprejfärgen djupt i fasadputsen. Färgen gick inte bort med vanlig klottersanering. Kostnaderna för ny puts beräknas till 12,7 miljoner isländska kronor.

Nu får kyrkan 2,5 miljoner från Minjastofnun Íslands. Kyrkorådet hoppas kunna få andra bidrag för att renovera fasaden. Om det går trögt med att få in bidrag kommer det att ta flera år innan hela fasaden kan åtgärdas. Målet är att arbetet ska komma i gång i år.

Här kan du läsa mer om vandaliseringen av kyrkan i Akureyri.