onsdag 25 april 2018

Självständighetspartiet förlorar majoritet på Hemön

För första gången på 28 år kan Självständighetspartiet tvingas gå i opposition på Västmannaöarna. Självständighetspartiet är fortfarande störst i kommunen. Men nybildade utbrytarpartiet För Hemön kan bilda majoritet tillsammans med vänsterpartiet Ölistan. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

Missnöjet med Elliði Vignissons ledarskap kan leda till att Självständighetspartiet för första gången på 28 år inte kommer att styra Västmannaöarna. Stödet för utbrytningspartiet För Hemön är tillräckligt stort för att Självständighetspartiet ska förlora majoriteten i kommunen.

Självständighetspartiet får 41,2 procent och tre mandat. För Hemön får 31,9 procent och två mandat samt Ölistan 25,4 procent och två mandat. De två utmanarpartierna får alltså fyra av sju platser i fullmäktige.

För Självständighetspartiet är detta en dramatisk tillbakagång jämfört med valet 2014. Sedan dess har stödet backat med 32 procentenheter. Ölistan har under samma period minskat med 0,8 procentenheter. Det ser alltså ut som att För Hemöns väljare tidigare sympatiserade med Självständighetspartiet.

För Hemön lockar dessutom betydligt fler kvinnliga väljare. Partiet har enligt Fréttablaðið stöd av 42 procent av kvinnorna och 25 procent av männen. Självständighetspartiet har 47 procent av männen bakom sig och 33 procent av kvinnorna.

Om detta vore ett valresultat skulle kommunchefen Elliði Vignisson mista sin plats i fullmäktige. Efter kritiken mot att Självständighetspartiet inte höll något provval klev han ned från översta platsen på valsedeln till den femte. I dagsläget räcker inte den till något mandat för honom.

Trots detta steg är Elliði Vignisson Självständighetspartiets kandidat till posten som kommunchef.

För Hemön kommer i kommunalvalet den 26 maj att ledas av Íris Róbertsdóttir. Hon vill inte avsäga sig sitt medlemskap i Självständighetspartiet. Inom rikspolitiken kommer hon att fortsätta arbeta för partiet. Hon hävdar att kandidaturen för För Hemön inte påverkar hennes syn på frågor utanför den egna kommunen.

Frågan är om partiledningen kommer att se på konflikten på samma sätt. Självständighetspartiets stadgar säger att den som kandiderar för ett annat parti ska uteslutas.

Men hon är inte ensam om att ha ett komplicerat förhållande till partiet lokalt och på riksplanet. Páll Magnússon - som toppade Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen i det senaste alltingsvalet - har inte tagit ställning för partiet i kommunalvalet. Enligt Eyjan ska det bero på att han sympatiserar med För Hemön.

Páll Magnússon själv har starka kopplingar till Västmannaöarna. Han har också suttit i idrottsföreningen ÍBV:s styrelse under samma tid som Íris Róbertsdóttir var ordförande.

Politiskt är avståndet kortare mellan Självständighetspartiet och För Hemön. Men med personkonflikterna i åtanke är det inte osannolikt att För Hemön hellre skulle bilda majoritet med Ölistan om det vore möjligt.

Ölistan är ett lokalparti som samlar medlemmar ur Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Framstegspartiet och Ljus framtid samt kandidater utan partitillhörighet. Men på samma sätt som För Hemön efterlyser Ölistan ökad transparens inom kommunen och ökat medborgarinflytande över större beslut.

En sådan fråga är driften av färjan Herjólfur, ögruppens viktigaste förbindelse till det isländska fastlandet. I dag är det rederiet Eimskip som driver trafiken enligt ett avtal med myndigheten Vegagerðin. Självständighetspartiet vill att kommunen ska ta över trafiken. För Hemön kan däremot tänka sig att behålla trafiken i statlig regi som sedan läggs ut på entreprenad.

Här kan du läsa mer om splittringen inom Självständighetspartiet på Hemön.