tisdag 24 april 2018

Självständighetspartiet kan splittras i Seltjarnarnes

Inte sedan kommunen bildades 1974 har Självständighetspartiet förlorat majoriteten i Seltjarnarnes. Men det finns ett internt missnöje med hur kommunen sköts. En grupp medlemmar under ledning av Skafti Harðarson tar i veckan beslut om att bilda en lista för att utmana Självständighetspartiet om makten i kommunen.

Seltjarnarnes nybildades som kommun 1974. Sedan dess har Självständighetspartiet i varje kommunalval kunnat säkra en egen majoritet i fullmäktige. Av de sju mandaten har partiet varje gång fått fyra eller fem.

I valet våren 2014 fick Självständighetspartiet 52,6 procent av rösterna och fyra mandat. Socialdemokraternas 29,4 procent räckte till två mandat medan Näslistan fick 13,4 procent och ett mandat. Det var bara 4,6 procent som röstade på Framstegspartiet - något som inte räckte till någon plats i fullmäktige.

Socialdemokraterna går till val i kommunen även i år. Nytt Näs är ett nytt parti som bildats av Näslistan och Renässans. I dagsläget ser det inte ut som att Framstegspartiet får ihop någon lista. Centerpartiet hoppas att kunna ställa upp i valet i Seltjarnarnes.

Men Självständighetspartiets politiska makt kan alltså komma att utmanas inifrån de egna leden. Det är en grupp missnöjda medlemmar som överväger att bilda en egen lista. Missnöjet gäller bland annat att kommunen förra året gjorde en förlust med 99 miljoner isländska kronor. Kritiken gäller också bygget av ett nytt sjukhem och köpet av fastigheten Ráðagerði.

Skafti Harðarson är talesperson för utbrytarna. Han säger i Morgunblaðið att det inom de närmaste dagarna kommer att tas ett beslut om att ställa upp eller inte:
"Vi är missnöjda med kommunens ekonomiska styrning precis som med att allt politiskt ledarskap saknas."
På Självständighetspartiets lista verkar det inte bli mycket förnyelse. På de fyra översta platserna finns personer som redan i dag representerar partiet i kommunfullmäktige i Seltjarnarnes: Ásgerður Halldórsdóttir, Bjarni Torfi Álfþórsson, Sigrún Edda Jónsdóttir och Magnús Örn Guðmundsson.

Seltjarnarnes är inte den enda kommunen där det finns interna motsättningar inom Självständighetspartiet. På Västmannaöarna har missnöjet lett fram till att ett utbrytarparti bildats med namnet För Hemön och Íris Róbertsdóttir som toppkandidat.

Här kan du läsa mer om splittringen av Självständighetspartiet på Hemön.