torsdag 26 april 2018

Sju partier kämpar om väljarna i Hafnarfjörður

Sju partier ställer upp i kommunalvalet i Hafnarfjörður. Så många har partierna i kommunen inte varit sedan 1986. I senaste valet lyckades Självständighetspartiet återta makten i Hafnarfjörður - av tradition en av Islands rödaste kommuner - efter tolv år i opposition under olika socialdemokratiska styren.

I både Reykjavík och Kópavogur - Islands två största kommuner - är det rekordmånga partier som ställer upp i valet till kommunfullmäktige den 26 maj. Så blir det inte i Hafnarfjörður, den tredje största kommunen i landet.

Just nu är det sju partier som tänker ställa upp i valet. Fler har det bara varit en gång tidigare. Det var 1986 då åtta partier - varav hälften fick mandat i fullmäktige - kämpade om mandaten i Hafnarfjörður.

Hafnarfjörður är en av Islands rödaste kommuner. Här har socialdemokratiska partier av tradition haft ett starkt stöd. Efter tolv år med olika vänstermajoriteter lyckades Självständighetspartiet i valet 2014 återta makten genom att bilda koalition med Ljus framtid.

Ljus framtid kommer inte att ställa upp i årets val. Den senaste tiden har en rad interna konflikter skakat partiet. Först begärde partiets två ledamöter i fullmäktige, Guðlaug Kristjánsdóttir och Einar Birkir Einarsson, utträde ur Ljus framtid för att fortsätta som politiska vildar. Sedan såg de till så att ersättarna Pétur Óskarsson och Borghildur Sturludóttir - som fortfarande var kvar i partiet - petades från alla förtroendeuppdrag i kommunen.

Dispyten som fick Ljus framtid att kollapsa gäller bygget av en bollhall på idrottsklubben FH:s område. Kostnaden för bygget beräknas till 1,1 miljarder isländska kronor. Pétur Óskarsson och Borghildur Sturludóttir var mycket kritiska till hur ärendet behandlats av majoriteten i fullmäktige. De motsatte sig inte själva bygget men efterlyste en grundlig analys av valet av plats.

FH har tillsammans med Haukar, en annan idrottsförening, pressat kommunpolitikerna att ge klartecken till bygget. Pétur Óskarsson och Borghildur Sturludóttir kritiserade även anbudsunderlaget från kommunen. De hävdade att det var skräddarsytt för en av topparna inom FH. Styrelsetoppen var också den enda som - i rollen som agent för ett finskt företag - lämnade in anbud på bygget.

Guðlaug Kristjánsdóttir har talat om att kandidera på nytt, men inte för Ljus framtid utan för en helt egen lista. I så fall får väljarna i Hafnarfjörður åtta partier att välja mellan.

Länge hade Ljus framtid planer på att gå till val ihop med Renässans. Men Renässans övergav tankarna på en gemensam lista efter splittringen inom Ljus framtid.

De sju partier som hittills meddelat att de kandiderar är Självständighetspartiet, Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Piratpartiet, Framstegspartiet, Renässans och Centerpartiet. I valet 2014 var det sex partier som ställde upp. Sedan dess har alltså Ljus framtid försvunnit samtidigt som Renässans och Centerpartiet tillkommit.

Här kan du läsa mer om stridigheterna inom Ljus framtid i Hafnarfjörður.