måndag 23 april 2018

Två islamfientliga partier går till val i Reykjavík

Återkalla tomten för en moské på Sogamýri och stopp för utbyggnaden av moskén på Skógarhlíð. Och islänningar som ska prioriteras i bostadsköer framför asylsökande. Det är några av de tyngsta vallöftena från både Isländska folkfronten och Frihetspartiet i Reykjavík. Trots att de två partierna för en närmast identisk politik är dörren för samarbete stängd.

I kommunalvalet i Reykjavík våren 2014 gjorde Framstegspartiet sitt bästa resultatet på årtionden. Under Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs ledning riktade partiet under valrörelsens slutspurt en rad utspel mot muslimer och asylsökande. Framstegspartiet fick 10,7 procent och två mandat i fullmäktige.

Efter fyra år i opposition är stödet för Framstegspartiet nu betydligt svagare. De politiska framgångarna har varit lätträknade. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir har också lämnat Framstegspartiet och sitter kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir överväger att kandidera med en egen lista i valet den 26 maj. Hon har knappt två veckor på sig att få ihop en lista.

Men samma typ av åsikter kommer att drivas under valrörelsen. Både Isländska folkfronten och Frihetspartiet ställer upp i valet. Bägge har udden riktad mot muslimer och asylsökande.

Isländska folkfronten hade stora planer inför alltingsvalen 2016 och 2017. Vid båda tillfällena slutade det med fiaskon med toppkandidater som hoppade av efter konflikter med ledningen och listor med förfalskade namnteckningar.

Nu gör Isländska folkfronten ett nytt försök. Reykjavík blir den enda kommunen där partiet ställer upp i vår. Listan toppas av partiledaren Guðmundur Karl Þorleifsson. Tvåa är Hjördís Diljá Beck och trea Jens G. Jensson. Guðmundur Karl Þorleifsson säger till RÚV att partiet den här gången inte kommer att få några problem med falska underskrifter:
"Alla underskrifter vidimeras av ombud, av någon i partiets representantskap. Så alla kommer att vara giltiga."
För att få ställa upp i allmänna val krävs det att partier samlar in ett visst antal underskrifter. Utan dessa rekommendationer är kandidaturen inte giltig. Tidigare har alltså Isländska folkfronten lämnat in falska namnteckningar till valnämnderna.

Gunnlaugur Ingvarsson och Gústaf Níelsson lämnade Isländska folkfronten just före alltingsvalet 2016. Nu har de i stället bildat Frihetspartiet. Gústaf Níelsson har flyttat utomlands. Listan kommer att toppas av partiledaren Gunnlaugur Ingvarsson. Men han säger till DV att det inte rör sig om någon utbrytning från Isländska folkfronten. Något samarbete mellan partierna kommer inte på fråga:
"Vi är mycket mer en splittring från Självständighetspartiet och Framstegspartiet och så finns det också en från Gröna vänstern."
Det är personliga motsättningar som stoppar möjligheterna för ett samarbete. De politiska plattformarna inför kommunalvalet i Reykjavík är nästan identiska. Det talas om att asylsökande prioriteras högre än islänningar som därför kastas ut i hemlöshet.

Både Isländska folkfronten och Frihetspartiet vill dra tillbaka den tomt som Félag múslima á Íslandi fått från kommunen för att bygga en moské på Sogamýri. Bägge vill också stoppa utbyggnaden av Stofnun múslima á Íslandis moské på Skógarhlíð.

Vidare tänker båda partierna riva upp Reykjavíks avtal med Útlendingastofnun om flyktingmottagande.

Här kan du läsa mer om Isländska folkfronten och Frihetspartiet.