fredag 20 april 2018

Tvättbjörn kom till Island från Nordamerika

Tvättbjörnen som hittades vid Hafnir för en månad sedan var ett vilt djur från Nordamerika och inget insmugglat sällskapsdjur. Den kom till Island med flyg eller båt. Innan den upptäcktes hade tvättbjörnen varit i land ett tag eftersom den fått i sig flera olika typer av fisk och skaldjur. Det framgår i obduktionsrapporten.

Den 20 mars i år promenerade Birgir Hauksson på stranden utanför Hafnir tillsammans med hunden Tyson. Han var ute efter att samla sandmusslor, men Tyson hittade något helt annat. I en håla fick hunden upp spåret efter en tvättbjörn.

Tvättbjörnen undkom inte hundattacken. Men fyndet väckte flera frågor. Tvättbjörn är en mycket sällsynt gäst på Island. De gånger som tvättbjörnar påträffats har det rört sig om djur som på olika sätt fått hjälp att komma till landet.

Den kanske viktigaste frågan var om tvättbjörnen tagit sig till Island som fripassagerare eller om den smugglats in i landet som husdjur. Nu ger obduktionsrapporten svar på frågorna.

Djuret som hittades vid Hafnir var en ung hona - omkring ett år gammal - som inte var riktigt fullvuxen. Tvättbjörnen vägde tre kilo och var 68 centimeter lång, varav svansen svarade för 24 centimeter.

Tvättbjörnen var normalviktig och visade inga tecken på att ha varit utan föda någon längre tid. Det tyder på att den inte kommit till Island instängd i en container under en lång period. I stället har den med all sannolikhet smugit ombord ett transportflygplan eller ett fartyg. Flyg anses vara det troligaste alternativet.

Sannolikheten för att det rör sig om en fripassagerare understryks av närheten till flygplatsen i Keflavík och hamnen i Helguvík. Från den plats på stranden vid Hafnir där tvättbjörnen upptäcktes är det fågelvägen bara två kilometer till flygplatsområdet. Till hamnen är det åtta kilometer. Tvättbjörnar kan utan problem förflytta sig sådana sträckor.

Tvättbjörnen kom till Island från Nordamerika och inte från Europa. I magen hittades parasiter som enbart finns i Nordamerika och inte i Europa. Därför kan det uteslutas att ursprunget skulle vara europeiskt.

Dessutom hade tvättbjörnen befunnit sig på Island under en tid. Troligen rörde det sig om några veckor. Dagarna innan den hittades hade den fått i sig olika typer av föda som finns i havet runt Island. Där fanns bland annat fisk, snäckor, krabbor och kräftor.

Det första som undersöktes var om tvättbjörnen var smittad av rabies. De testerna genomfördes i Sverige. Tvättbjörnen bar inte på viruset.

Här kan du läsa mer om hur tvättbjörnen hittades.