lördag 14 april 2018

Vill fortsätta hålla vandringsled till Reykjadalur stängd

Stigen till badplatsen i Reykjadalur bör hållas stängd i ytterligare fyra veckor. Det anser Umhverfisstofnun efter att ha granskat ledens skick. Fortfarande är det mycket blött i området - och ända tills tjälen gått ur marken riskerar naturen att skadas om besökare släpps in. Dessutom förlänger myndigheten stängningen av vandringsleden över Skógaheiði.

Det var den 31 mars som miljömyndigheten Umhverfisstofnun stängde vandringsleden till Reykjadalur ovanför Hveragerði. Skälet var att stigen i praktiken består av lervälling. Den gör att allt fler besökare går vid sidan om stigen. Därmed skadas inte bara själva stigen utan även den omgivande naturen.

Sedan dess har Umhverfisstofnun tidvis haft vakter på plats för att förhindra att turister struntar i avspärrningen. De flesta har respekterat förbudet, men vissa har trotsat förbudet och ändå promenerat till Reykjadalur.

Nu föreslår Umhverfisstofnun enligt ett pressmeddelande att vandringsleden hålls stängd i ytterligare fyra veckor. Det beskedet kom i går. Fristen för att skicka in synpunkter på förslaget går ut i dag klockan 12.

Personal från Umhverfisstofnun undersökte området i torsdags. Det var enligt en rapport fortfarande mycket blött längs hela stigen. Så länge som tjälen inte försvunnit kommer marken att vara blöt. Innan tjälen gått ur marken är riskerna stora för ytterligare skador på naturen.

Vandringsleden från Hveragerði till Reykjadalur är tre kilometer. Den värst drabbade sträckan är ett 600 meter långt avsnitt. Där har markägaren Landbúnaðarháskóli Íslands börjat förbättra stigen genom att bredda den och att lägga nytt grus. Nyligen fick kommunen Ölfus 13,7 miljoner isländska kronor från staten för arbeten i området.

Reykjadalur är inte den enda platsen som skadats av den ökande tillströmningen av turister. Fjaðrárgljúfur har sedan tidigare stängts för besökare. Området kan förbli avspärrat fram till den 1 juni.

Dessutom har stängningen av vandringsleden över Skógarheiði förlängts. Leden ska enligt ett pressmeddelande öppnas senast den 2 juni. Den sträcka som nu är avspärrad börjar 650 meter från vattenfallet Skógafoss och ingår i leden till Fimmvörðuháls. Skälet till beslutet är att området just nu inte tål fler besökare.

Den nedre stigen vid Gullfoss - som går hela vägen fram till vattenfallet - har varit stängd under hela vintern. Många turister trotsar dock avspärrningarna. Myndigheten uppger i ett pressmeddelande att stigen öppnas på nytt i dag.

Här kan du läsa mer om stängningen av populära turistattraktioner.