söndag 20 maj 2018

100-årig islänning går till val för Framtiden

Guðrún Glúmsdóttir fyllde nyligen 100 år. Nu kandiderar hon för Framtiden - ett av två partier i kommunalvalet i Þingeyjarsveit på norra Island. Det gör henne till den äldsta kandidaten i lördagens isländska kommunalval. Hela sitt liv har Guðrún Glúmsdóttir bott i Reykjadalur utanför Laugar.

Den 25 april i år fyllde Guðrún Glúmsdóttir 100 år. Hon bor på gården Hólar i Reykjadalur utanför Laugar på norra Island. Där har hon också bott hela sitt liv. Som 100-åring ger hon sig in i kommunpolitiken. I lördagens kommunalval i Þingeyjarsveit kandiderar hon för Framtiden.

Två partier ställer upp i valet. Framtiden är ett nytt lokalparti som inte kandiderade 2014. I förra valet fick Enighet fem av sju platser i fullmäktige. Två platser gick till Från trakten, det parti som den senaste mandatperioden suttit i opposition i Þingeyjarsveit.

Guðrún Glúmsdóttir säger i Morgunblaðið att hon har gott om åsikter som hon skulle kunna föra fram i kommunfullmäktige. Trots att hon länge varit intresserad av politik har hon inte tidigare ställt upp i något val:
"Man funderar mycket när man har blivit så gammal."
Att Guðrún Glúmsdóttir skulle få besöka något sammanträde är dock inte särskilt sannolikt. Hon har den fjortonde och sista platsen på Framtidens lista. Före henne finns alltså de sju personer som skulle kunna bli ordinarie ledamöter samt ytterligare sex ersättare.

Jóna Björg Hlöðversdóttir är Framtidens toppkandidat i valet. Hon säger i Morgunblaðið att idén om att ge sista platsen på listan - en plats som benämns som en hedersplats - till Guðrún Glúmsdóttir snabbt fick positiv respons:
"Hon firade naturligtvis nyligen sin hundrade födelsedag och så har hon också åsikter om samhället. ... Vi tyckte att det var passande. Vi har även en kandidat som nyss har fyllt 18 år så vi ville ha en lista som är representativ för samhället."
Det konkurrerande partiet Enighets lista toppas av Arnór Benónýsson som i dag är kommunalråd i Þingeyjarsveit.