torsdag 10 maj 2018

Allians i Garðabær kan inte rubba Självständighetspartiet

Fem partier går ihop för att bryta Självständighetspartiets dominans inom kommunpolitiken i Garðabær. Men den nya alliansen Garðabærlistan - som består av Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Renässans, Piratpartiet och Ljus framtid -  är långt ifrån att kunna rubba Självständighetspartiet. I en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið får partiet 63 procent av väljarstödet.

Hela 2000-talet har Självständighetspartiet haft egen majoritet i Garðabær. I förra kommunalvalet fick partiet 58,8 procent av rösterna och sju av elva platser i fullmäktige.

Inför kommunalvalet den 26 maj har ett nytt parti, Garðabærlistan, bildats med det uttalade målet att få bort Självständighetspartiet från makten. Garðabærlistan förenar Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Piratpartiet, Renässans och Ljus framtid samt oberoende kandidater.

Dessutom ställer både Framstegspartiet och Centerpartiet upp med egna listor i kommunen.

Men varken Garðabærlistan eller något av de övriga partierna är i närheten av det stöd som Självständighetspartiet har. I den nya mätningen får Självständighetspartiet 63 procent. Garðabærlistan får 23,5 procent medan Centerpartiet får 4,5 procent och Framstegspartiet 1,5 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet stärkt sin ställning i kommunen. Partiet får åtta av elva mandat i fullmäktige medan Garðabærlistan får tre mandat. Stödet för Centerpartiet och Framstegspartiet är inte tillräckligt för några mandat.

Här kan du läsa mer om kommunpolitiken i Garðabær.