onsdag 16 maj 2018

Árneshreppur klubbar röstlängd i politiskt kaos

En röstlängd måste klubbas i Árneshreppur i dag. Men fortfarande pågår utredningen av den massflytt som skett till kommunen de senaste veckorna. Folkbokföringsmyndigheten Þjóðskrá Íslands har tagit hjälp av polisen för att utreda om de som skrivit sig i Árneshreppur faktiskt är bosatta där. Gårdagens möte i fullmäktige slutade med skarp kritik mot kommunalrådet Eva Sigurbjörnsdóttir.

Med 46 invånare är Árneshreppur Islands minsta kommun. De senaste åren har medierapporteringen om Árneshreppur främst handlat om hur bebyggelsen ska kunna räddas kvar i denna avlägsna del av Västfjordarna.

Men inför kommunalvalet den 26 maj hände något oväntat. Inom loppet av två veckor skrev sig arton nya invånare i kommunen. De folkbokförde sig på tre olika adresser i Árneshreppur. Två av dessa är ödegårdar där det inte funnits några året runt-boende på flera årtionden.

Gemensamt för flera av dessa var att de på olika sätt hade kopplingar till motståndare mot bygget av ett vattenkraftverk vid Hvalá. Debatten om planerna har splittrat kommunfullmäktige. Det första steget klubbades med tre röster mot två.

Under de fyra kommande åren får fullmäktige stort inflytande över utvecklingen. För att planerna ska bli verklighet krävs en rad nya beslut i kommunfullmäktige. Om kommunpolitikerna säger nej till alla sådana förslag kan de i praktiken stoppa projektet.

Sjutton av de arton personer som nu har folkbokfört sig i Árneshreppur är tillräckligt gamla för att få rösta i valet. Eftersom kommunen är så liten skulle dessa röster kunna avgöra vilka personer som väljs in i fullmäktige. Om det är motståndare till kraftverksbygget skulle de alltså kunna förhindra alla nya steg i fyra års tid.

Den massflytt som skett på pappret har väckt kraftiga reaktioner. Haraldur Benediktsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, talade i Morgunblaðið om ett försök till ett "fientligt övertagande" av Árneshreppur från motståndarlägret. Sigurður Gísli Pálmason, som motsätter sig bygget, sade i stället i Morgunblaðið att det verkliga hotet kom från storbolag som försökte köpa sig inflytande genom löften om investeringar i kommunen.

Folkbokföringsmyndigheten Þjóðskrá Íslands utreder nu de personer som nyligen skrivit sig i Árneshreppur. För att undersöka om de faktiskt bor i kommunen har myndigheten tagit hjälp av polisen. I måndags sökte polis upp flera av de personer som utger sig för att vara nyinflyttade.

En av dem är författaren Hrafn Jökulsson. Han var tidigare gift med en av de mest uttalade motståndarna till kraftverksplanerna. De har också ett barn ihop. Bägge har nu skrivit sig på samma adress i Árneshreppur som ex-hustrun. På Facebook ifrågasätter Hrafn Jökulsson agerandet:
"I vilket samhälle bor vi? I dag kom polisen stövlande hela vägen från Hólmavík norrut till Árneshreppur och tänkte hålla förhör med modern till mitt barn, som hade rättsställning som vittne, för att fråga henne var jag bodde och, tja, om vi kanske hade återupptagit vårt förhållande ... Samtidigt önskade Árneshreppurs kommunalråds make - offentligt - att det lades ut råttgift för mig och andra boende i Kaupfélagshúsið i Norðurfjörður. Här står uppenbart mycket på spel."
Hrafn Jökulsson riktade på Facebook åter skarp kritik mot kommunalrådet Eva Sigurbjörnsdóttirs make Ásbjörn Þorgilsson. Tillsammans tillhör paret de kommuninvånare som är för kraftverksbygget vid Hvalá. Enligt ett inlägg från Ásbjörn Þorgilsson på Facebook hade råttor tagit över Kaupfélagshúsið samt Drangar och Seljanes - de två ödegårdar där ett stort antal personer har folkbokfört sig den senaste tiden.

I Kaupfélagshúsið bor också Ólafur Valsson. Han driver kommunens enda butik. Hans två döttrar har nyligen folkbokfört sig på samma plats. Han skriver i ett uttalande att skälet till detta är att de är studenter. Som studenter har de rätt att vara skrivna hos föräldrarna fast de studerar på annan ort:
"Jag undanber mig denna häxjakt och dessa metoder för att försvara förmögna personers intressen, men bryr mig inte om att återge deras erbjudande om engångsbelopp till kommunen för underlätta för ett tillstånd för att bygga ett kraftverk vid Hvalá. Utomstående är naturligtvis välkomna att ha en åsikt om styrelsemetoder i Árneshreppur, men demokratins spelregler måste gälla här precis som på andra platser."
Även Ólafur Valsson motsätter sig kraftverksbygget. En annan motståndare som nu flyttat till kommunen är enligt Vísir Snorri Páll Jónsson, talesperson för miljöorganisationen Saving Iceland som gjort sig känd för aktioner kopplade till bland annat kraftverksbyggen. Han har skrivit sig på gården Drangar. En som folkbokfört sig på samma gård - som han också är delägare i - är Sveinn Kristinsson. Också han är motståndare till kraftverket, skriver Fréttablaðið.

Mötet i kommunfullmäktige i går blev stormigt. Juristbyrån Sókn har i samråd med Eva Sigurbjörnsdóttir undersökt den senaste tidens folkbokföringsflyttar till Árneshreppur. Samtidigt har Sókn arbetat på uppdrag av Vesturverk, det bolag som står bakom kraftverksplanerna.

Vesturverk har bekostat kommunens juridiska kostnader för planerna genom att betala alla fakturor från Sókn. När årsredovisningen för 2017 skulle klubbas visade det sig att Vesturverk även ersatt Árneshreppur för andra arbeten som Sókn utfört.

Två ledamöter, Ingólfur Benediktsson och Hrefna Þorvaldsdóttir, riktade skarp kritik mot Eva Sigurbjörnsdóttir. De ansåg att det var hennes ansvar att berätta att hon även låtit Vesturverk betala andra fakturor från Sókn än de som direkt gällde arbeten med anknytning till kraftverksbygget.

Ingólfur Benediktsson och Hrefna Þorvaldsdóttir kritiserade även Eva Sigurbjörnsdóttir för att inte ha informerat de övriga ledamöterna i fullmäktige om Sókns utredning av folkbokföringsflyttarna. Vidare ansåg de att det var olämpligt att hon lämnat ut information till Kristinn H. Gunnarsson, den tidigare alltingspolitiker och journalist som i ett blogginlägg gjorde listan på nyinflyttade offentlig.

Dessutom begärde Ingólfur Benediktsson att få läsa all mejlkorrespondens som Eva Sigurbjörnsdóttir haft med Kristinn H. Gunnarsson. Hon lovade att han skulle få tillgång till mejlen. Hon sade också att hon av okunskap låtit Vesturverk betala för fler fakturor från Sókn än vad som var riktigt. Kommunen skulle själv stå för dessa kostnader.

Varken Ingólfur Benediktsson eller Hrefna Þorvaldsdóttir ställer upp för omval i kommunalvalet den 26 maj. I dag samlas fullmäktige på nytt för att besluta över röstlängden. Utan något sådant beslut under dagen är hela valet i Árneshreppur i fara.

Men Þjóðskrá Íslands utredning var ännu inte färdig i går. Underlaget från myndigheten kommer att vara en del i kommunens bedömning av vilka som faktiskt har rösträtt i Árneshreppur. Det är dock kommunpolitikerna och inte myndigheten som beslutar i frågan. Det är ett faktum som öppnar för ännu mer splittring bland de fem folkvalda i fullmäktige.

Här kan du läsa mer om utvecklingen i Árneshreppur.