torsdag 17 maj 2018

Árneshreppur klubbar röstlängd - men kan stryka namn

En röstlängd med 65 namn godkändes i går i Árneshreppur. Kommunfullmäktige valde att inte stryka några av de personer som folkbokförde sig i kommunen just före det kommande valet. Men röstlängden klubbades med förbehåll. Om den granskning som just nu genomförs av Þjóðskrá Íslands visar att personer faktiskt inte bor i kommunen kan de strykas.

De senaste åren har planerna för ett vattenkraftverk vid Hvalá splittrat kommunfullmäktige i Árneshreppur. Med knapp majoritet - tre mot två i fullmäktige - har politiker positiva till planerna gett klartecken till ett första steg mot att bygget ska bli verklighet.

Inför kommunalvalet den 26 maj var det inom loppet av två veckor sjutton nya röstberättigade som skrev sig i Árneshreppur. Så många personer kan ha ett avgörande inflytande på utgången i valet i Islands minsta kommun. I valet 2014 bestod till exempel röstlängden av 43 personer.

Innan massflytten till Árneshreppur ägde rum var det givet att kommunen skulle ha landets kortaste röstlängd. När den klubbades av fullmäktige i går hade den växt till 65 namn. Nu blir den minst i Skorradalshreppur med 44 personer följt av Helgafellssveit med 45 personer. I hela landet finns totalt 248 025 röstberättigade i kommunalvalen.

Men den röstlängd som antogs i går behöver inte vara definitiv. Den klubbades med förbehållet att den kan ändras efter den granskning som nu genomförs av folkbokföringsmyndigheten Þjóðskrá Íslands i samarbete med polisen. Visar det sig att personer som folkbokfört sig i Árneshreppur faktiskt inte bor i kommunen kan de strykas från röstlängden ända fram till valdagen.

Av de sjutton myndiga som skrev sig i kommunen inom loppet av två veckor har nu två ändrat sig och folkbokfört sig på annan ort. Gemensamt för många i denna grupp är att de på olika sätt har starka band till uttalade motståndare av kraftverksbygget.

Ingen som har tillfrågats har dock sagt sig ha sådana motiv. Morgunblaðið har varit i kontakt med många av de personer som skrivit sig i Árneshreppur. De hänvisar antingen till personliga skäl eller vill inte svara på frågor om flytten.

Samtidigt fortsätter Þjóðskrá Íslands granskning att irritera motståndarsidan. På samma sätt fortsätter angreppen från ja-sidan mot de personer som de misstänker har skrivit sig i Árneshreppur med syftet att rösta in motståndare i kommunfullmäktige för att därefter stoppa det planerade kraftverksbygget.

Namnen på de som nyligen folkbokfört sig i kommunen avslöjades av Kristinn H. Gunnarsson, journalist och tidigare alltingspolitiker. I ett blogginlägg listar han bakgrunden hos de personer som skrivit sig på Drangar, en ödegård utan vägförbindelse som varit övergiven i flera decennier.

En av de personer som nu skrivit sig i Árneshreppur är författaren Hrafn Jökulsson. Han ifrågasätter på Facebook Kristinn H. Gunnarssons engagemang i frågan och undrar om han får betalt av någon som har ekonomiska intressen i kraftverksbygget.

Vid årsskiftet hade Árneshreppur bara 46 invånare - sannolikt den lägsta siffran ända sedan området befolkades strax efter att de första nybyggarna kom till Island. Halldór Halldórsson, ordförande för kommunernas samarbetsorganisation Samband íslenskra sveitarfélaga, säger till Vísir att det är för få för att en kommun ska kunna fungera på ett bra sätt:
"En så liten kommun, med knappt 50 invånare, är naturligtvis alldeles för litet. Vi behöver ta ett beslut i detta land om vad kommunernas minsta storlek ska vara."
Halldór Halldórsson är också kritisk till att personer kan skriva sig på vilken adress som helst utan att ägaren eller andra som bor i samma bostad får kännedom om det. En av ägarna av Drangar hävdar till exempel att många av de personer som nu folkbokfört sig på gården gjort det utan hans vetskap.

Här kan du läsa mer om turerna kring kommunalvalet i Árneshreppur.