onsdag 9 maj 2018

Fjarðarpósturinn ger fördelar åt partier som annonserar

Partier som annonserar i Fjarðarpósturinn går före i kön av debattartiklar inför kommunalvalet i Hafnarfjörður. Om utrymmet i tidningen inte räcker till publiceras inte artiklar av partier som inte köper några annonser. Enligt Fjarðarpósturinn ska reglerna ännu inte ha använts eftersom det funnits tillräckligt med plats.

Fjarðarpósturinn är en gratistidning i Hafnarfjörður som grundades 1983. Precis som för många andra isländska lokaltidningar är det inför kommunalval många kandidater som vill få in debattartiklar i bland annat Fjarðarpósturinn.

Men det finns också skillnader. Fjarðarpósturinn ger förtur åt artiklar från partier som också köper annonser i tidningen. Detta uppmärksammades först av Morgunblaðið.

Chefredaktören Olga Björt Þórðardótt­ir hävdar att upplägget ännu inte använts av Fjarðarpósturinn. Samtidigt skriver hon på Facebook att hon försvarar principerna om att ge partier som annonserar en gräddfil in i tidningen för debattartiklar:
"Fjarðarpósturinns storlek i spaltcentimeter är liten - precis som för många andra lokaltidningar och annonsintäkterna varierar och är oförutsägbara från vecka till vecka. ... Vi vill att alla kandidaturers röster får höras hos oss, men vi är en fri och oberoende tidning. Om antalet artiklar däremot har blivit sådant att till exempel två till tre artiklar kommer från samma kandidaturer så tycker vi att det är rättvist att de partier som annonserar hos oss får förtur."
För att få plats med fler debattartiklar har Olga Björt Þórðardótt­ir också satt en maxlängd på 250 ord.