tisdag 15 maj 2018

Fortitude väljer Svalbard i stället för Island

Svalbard blev inspelningsplatsen för den sista säsongen av tv-serien Fortitude. Efter att till stor del ha filmat de två första säsongerna i Reyðarfjörður fick regissören till sist igenom sitt önskemål om att välja Svalbard. På Island drabbades inspelningarna bland annat av snöbrist. De fyra sista avsnitten premiärvisas på brittiska Sky senare i år.

De två första säsongerna av den brittiska tv-serien Fortitude spelades till stor del in i Reyðarfjörður på östra Island. Inspelningarna präglade livet i staden på flera sätt. Byggnader som skulle rivas fick stå kvar eftersom de användes i serien och belysning släcktes när det behövdes för inspelningarna.

Men den tredje och sista säsongen - som bara innehåller fyra avsnitt - återvänder inte till Island. I stället har inspelningarna nyligen avslutats på Svalbard. Snorri Þórisson, som arbetade med Fortitude hos det isländska produktionsbolaget Pegasus, säger till RÚV att det inte var oväntat eftersom serien är inspirerad av Svalbard:
"Regissören av de sista avsnitten ville mycket gärna resa till Svalbard och göra serien där och fick till sist igenom det."
Något som bidrog till valet av Svalbard i stället för Reyðarfjörður var enligt Snorri Þórisson bristen på snö. Den gjorde att snö fick transporteras till inspelningsplatserna - något som var mycket kostsamt.

Här kan du läsa mer om Fortitude.