fredag 18 maj 2018

Hreiðar Már Sigurðsson får skadestånd för avlyssning

Hreiðar Már Sigurðsson får 300 000 isländska kronor i skadestånd för ett fall av olaglig avlyssning. Men i tre andra fall får Kaupþings tidigare vd inte gehör hos Héraðsdómur Reykjavíkur. Den avlyssningen var befogad enligt domstolen. Hreiðar Már Sigurðsson får därför heller inte det skadestånd han krävde på 10 miljoner.

I juni 2009 förhördes Hreiðar Már Sigurðsson, tidigare vd för Kaupþing, för första gången för misstänkta brott med koppling till finanskraschen hösten 2008. Misstankarna gällde marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman. I maj 2010 satt Hreiðar Már Sigurðsson häktad i elva dagar.

Vid tre tillfällen före häktningsbeslutet godkände Héraðsdómur Vesturlands avlyssning av Hreiðar Már Sigurðssons telefon. Dessutom godkändes avlyssning vid ytterligare ett tillfälle efter att han släppts ur häktet den 17 maj 2010.

I november 2016 valde Hreiðar Már Sigurðsson att stämma staten för avlyssningen. Han hävdade att den varit olaglig vid samtliga tillfällen. Vid det sista tillfället ansåg han dessutom att beslutet om avlyssning inte fattats på rätt sätt. Inte heller stod omfattningen av avlyssningen i proportion till den brottslighet som han misstänktes för.

Hreiðar Már Sigurðsson krävde 10 miljoner isländska kronor i skadestånd. Men han får alltså nöja sig med 300 000 kronor.

Héraðsdómur Reykjavíkur underkänner beslutet att godkänna den avlyssning som påbörjades direkt efter att Hreiðar Már Sigurðsson släppts ur häktet. Det bröt mot hans rätt till en rättvis prövning av misstankarna. Däremot anser inte domstolen att det är bevisat att avlyssningsbeslutet tagits på fel sätt. Även om så skulle vara fallet påverkade det inte utgången.

De övriga tre besluten var enligt Héraðsdómur Reykjavíkur korrekta. Därför stannar skadeståndet på just 300 000 kronor för det sista avlyssningstillfället.

Domstolen underkänner också Hreiðar Már Sigurðssons påstående om att brottsligheten inte skulle stå i proportion till åklagarens åtgärder under utredningen. Héraðsdómur Reykjavíkur skriver att han dömts till långa fängelsestraff för flera brott. Avlyssningen var ett led i utredningen av just dessa brott.

Hreiðar Már Sigurðsson har hittills dömts till sammanlagt sju års fängelse i tre olika rättsprocesser. Det är det längsta straffet som har utdömts för ekonomisk brottslighet på Island.

Ytterligare fall har ännu inte gått hela vägen genom det isländska rättssystemet. I september i år inleds den sista rättegången med koppling till finanskraschen. Misstankarna mot Hreiðar Már Sigurðsson gäller insiderbrott i Kaupþing.

Här kan du läsa mer om Hreiðar Már Sigurðsson och här kan du läsa domen i sin helhet.