söndag 6 maj 2018

Islänning i exil hittade isländsk flaskpost

För snart två år sedan kastade tre isländska flickor en flaskpost skriven på isländska i Skötufjörður i Ísafjarðardjúp. Nyligen plockades den upp på en ö utanför Molde på den norska västkusten. Fyndet gjordes av Vignir Arnarson, en islänning som bott i Norge i drygt tjugo år. Det rapporterar Morgunblaðið.

Oddsen för att en flaskpost som kastas i havet ska hittas av en person i utlandet som förstår isländska är inte låga. Men detta var vad som hände när Vignir Arnarson plockade skräp på en ö utanför Molde på den norska västkusten.

Vignir Arnarson berättar i Morgunblaðið att han bott i Norge sedan 1997. Under en helg samlade han tillsammans med andra ihop sexton stora påsar med skräp tillverkat av plast. Han råkade lägga märke till att det i en plastflaska fanns ett brev och risgryn:
"Jag tyckte att det var konstigt när vi öppnade flaskan. Så såg jag isländskan men polletten trillade inte ned direkt, men så sade min son: 'Vänta, detta är isländska'. Det var väldigt kul."
I brevet rekommenderade de tre flickorna ett besök på Litlibær i Skötufjörður i Västfjordarna, en kulturminnesmärkt gård från 1895 som under sommarmånaderna är platsen för en kaffeservering och en liten utställning. Vignir Arnarson skickade ett sms till ett av de telefonnummer som angavs i brevet. Det gick till Guðrún Fjóla Kristjánsdóttir, mor till en av flickorna.

Guðrún Fjóla Kristjánsdóttir säger i Morgunblaðið att de var mycket förvånade över att få svar på flaskposten - och inte minst av en islänning bosatt i utlandet. Det är hennes föräldrar som driver Litlibær. Hon hoppas att Vignir Arnarson stannar till för våfflor och kaffe när han besöker Island i sommar:
"De kunde inte riktigt tro på detta. De var så exalterade och tyckte att det var märkligt att det var en islänning som hittade det."
Här kan du läsa mer om Litlibær.