torsdag 10 maj 2018

Kan stoppa hästklappning för turister efter foderstölder

En särskild hage där turister kunde klappa hästar och köpa foder åt dem var bonden Margeir Ingólfssons svar på alla de besökare som annars bara stannade efter vägen för att komma nära djuren. Nu överväger han att skrota gärdet. Anledningen är att vissa busschaufförer struntar i att betala för fodret och i stället ger det gratis till turister. Det rapporterar Vísir.

För ett år sedan var Margeir Ingólfsson, bonde på gården Brú, en av många hästägare som både ogillade och oroades över turisters beteende på vägen mellan Gullfoss och Geysir. Många stannade till mitt ute i vägen för att fotografera och klappa hans hästar.

För Margeir Ingólfsson var det inte bara en trafikfara. Dessutom gjorde den ständiga kontakten med människor att det blev svårt att träna hästarna. Många turister matade dem också med saker som var allt annat än lämpliga. En skylt som förklarade att det var förbjudet att utfodra och att klappa hästarna gav inget resultat.

Därför gjorde han en hage med hästar som var lämpliga att klappa. För att locka dem till sig kunde turisterna köpa små förpackningar med hästfoder för 200 isländska kronor.

Nu berättar Margeir Ingólfsson i Vísir att han överväger att ta bort hästhagen. Skälet är att det enligt honom finns många busschaufförer som stjäl foder utan att betala. De ger i sin tur bort fodret till besökarna - och ökar därmed sannolikheten för att de själva ska få dricks:
"Det kommer kanske 40 bussar om dagen och av dem är det kanske fyra till sex där både guider och chaufförer hoppar ut och tar några burkar var och delar ut. ... Detta är inte knutet till företag. Detta är knutet till individer. Där finns individer som gör detta och får dricks från turisterna på min bekostnad."
Enligt Margeir Ingólfsson kan det vara upp till 60 procent av hästfodret som försvinner utan att någon betalar för sig. Han ser därför två alternativ för framtiden - antingen att ta bort hästhagen helt och hållet eller att börja ha personal på plats som ser till så att alla besökare som vill mata hästarna gör rätt för sig.