torsdag 24 maj 2018

Koalition i majoritet i Reykjavík med minoritet av rösterna

Den koalition som styr Reykjavík kan fortsätta regera i majoritet - men det är med en minoritet av väljarna bakom sig. Tillsammans får Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern 12 av 23 mandat i kommunfullmäktige. Ytterligare fem partier får mandat i Reykjavík. Det visar en mätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Det ser ut att bli mycket jämnt i lördagens kommunalval i Reykjavík. Det är 16 partier som kämpar om de 23 mandaten i fullmäktige. Det innebär sannolikt att en ovanligt stor del av rösterna kommer att gå till partier som inte får några mandat - och det kan i sin tur vara avgörande för valutgången.

Socialdemokraterna och Gröna vänstern vill fortsätta regera ihop. Den mest sannolika koalitionspartnern är Piratpartiet - som ingår i dagens koalition ihop med Ljus framtid - men Islands socialistparti och Renässans är andra tänkbara samarbetspartner.

Tillsammans har Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet stöd av 47,2 procent av väljarna. Men det stora antalet röster som ser ut att gå till partier som blir utan mandat gör alltså att de ändå kan behålla en majoritet av platserna i fullmäktige.

Socialdemokraterna är största parti med 31,8 procent, en ökning med 1,3 procentenheter jämfört med den väljarbarometer som Félagsvísindastofnun gjorde för fyra veckor sedan. Självständighetspartiet backar 1 procentenhet till 26,3 procent.

Avståndet är stort ned till Socialdemokraternas samarbetspartier i dagens kommunfullmäktige. Piratpartiet får 8 procent, en uppgång med 1,2 procentenheter, medan Gröna vänstern får 7,4 procent, en tillbakagång med 2,3 procentenheter.

Ytterligare fyra partier har tillräckligt väljarstöd för att få representation i fullmäktige. Centerpartiet minskar med 0,8 procentenheter till 6,5 procent. Renässans får 4,9 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter. Islands socialistparti ökar med 2,1 procentenheter till 3,9 procent. Framstegspartiet får 3,6 procent, en uppgång med 0,8 procentenheter.

Utan mandat i Reykjavík blir Folkets parti med 3,4 procent (-0,2). Därefter följer Kvinnorörelsen med 0,9 procent (-0,9), Manslistan med 0,9 procent (jämförelse saknas), Isländska folkfronten med 0,8 procent (+0,3), Huvudstadslistan med 0,6 procent (-0,4), Folkfronten med 0,6 procent (-0,2), Vår stad Reykjavík med 0,4 procent (jämförelse saknas) och Frihetspartiet med 0 procent (-0,3).

Om detta hade varit ett valresultat hade Socialdemokraterna fått åtta mandat, Självständighetspartiet sju mandat, Piratpartiet och Gröna vänstern två mandat var och Centerpartiet, Renässans, Islands socialistparti och Framstegspartiet ett var.

Vid ett sådant utfall blir det i det närmaste omöjligt för Självständighetspartiet att ta makten i kommunen. Det är inte sannolikt att partiet skulle kunna locka in Gröna vänstern, Piratpartiet eller Islands socialistparti i ett samarbete. Och så länge som Socialdemokraterna enkelt kan bilda majoritet med ett par mindre partier - vilket i praktiken är ambitionen - kommer inte en bred koalition med Självständighetspartiet att bli aktuell.

Den i särklass populäraste borgmästarkandidaten är Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson. Hela 43,5 procent vill att han ska fortsätta som borgmästare i Reykjavík. Vidare är det 29,4 procent som nämner Självständighetspartiets Eyþór Arnalds och 8,5 procent föredrar Centerpartiets Vigdís Hauksdóttir.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.