fredag 4 maj 2018

Koalitionen i Akureyri förlorar majoritet i fullmäktige

Den trepartikoalition som har styrt Akureyri sedan 2014 har inte längre majoritet i kommunen. Stödet för Kommunlistan, Socialdemokraterna och Framstegspartiet är inte tillräckligt för att kunna regera vidare. Självständighetspartiet är störst i kommunen. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

Efter kommunalvalet i Akureyri våren 2014 bildade Kommunlistan, Socialdemokraterna och Framstegspartiet majoritet. Tillsammans fick de sex av elva mandat i fullmäktige. De valde att låta Eiríkur Björn Björgvinsson fortsätta som kommunchef. Han har meddelat att han lämnar uppdraget efter valet den 26 maj.

Förutom att en ny kommunchef måste anställas blir det en rad andra förändringar i kommunpolitiken i Akureyri. Ljus framtid - som fick ett mandat i förra valet - ställer inte upp med någon egen lista. I stället finns kandidater från både Ljus framtid och Renässans på Kommunlistans valsedel.

För första gången ställer Piratpartiet upp i kommunalvalet i Akureyri. För fyra år sedan fick partiet inte ihop någon lista.

Dessutom råder det osäkerhet kring Centerpartiet. Fristen för att anmäla kandidater löper ut i morgon. Hittills har partiet inte lagt fram någon lista i kommunen - trots att förutsättningarna för att få mandat i Akureyri ser ut att vara goda. Enligt uppgifter ska en lista presenteras i helgen.

Trepartikoalitionen har enligt Fréttablaðið förlorat majoriteten i kommunen. Självständighetspartiet är störst i Akureyri med 28,9 procent, en uppgång med 3,1 procentenheter jämfört med valet 2014.

Kommunlistan är näst störst i Akureyri med 20,9 procent, en minskning med 0,2 procentenheter. De övriga partierna i koalitionen förlorar fler väljare. Framstegspartiet backar med 4,1 procentenheter till 10,1 procent och Socialdemokraterna förlorar 8,1 procentenheter och får nu 9,5 procent.

Ytterligare tre partier har tillräckligt stort väljarstöd för att få mandat i fullmäktige. Gröna vänstern får 11,1 procent, en ökning med 0,6 procentenheter, medan Centerpartiet får 8,7 procent och Piratpartiet får 7,4 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått fyra mandat, Kommunlistan två mandat samt Gröna vänstern, Framstegspartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Piratpartiet ett mandat var.

Den koalition som nu styr kommunen får alltså bara fyra mandat. För att kunna fortsätta regera i majoritet behöver de tre partierna stöd från minst ytterligare ett parti. Självständighetspartiet skulle kunna bilda majoritet med Kommunlistan eller minst ytterligare två partier.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Akureyri.