onsdag 23 maj 2018

Kommunchef i Árborg kan röstas ut ur fullmäktige

Självständighetspartiet tappar den egna majoriteten i Árborg. Trots att många kommuninvånare är nöjda med kommunchefen Ásta Stefánsdóttir mister hon sin plats i kommunfullmäktige. Självständighetspartiet är dock störst i kommunen med bred marginal. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av Dagskráin.

De två senaste mandatperioderna har Självständighetspartiet haft egen majoritet i Árborg, den största kommunen på södra Island med Selfoss som centralort. Men nu ser det ut som att perioden där partiet på egen hand kunde styra kommunen är över.

Det är sex partier som ställer upp i lördagens val. I förra valet 2014 var det fem partier som kämpade om de nio platserna i fullmäktige.

Självständighetspartiet behåller positionen som största parti i Árborg och får nu 40 procent, en minskning med 11 procentenheter jämfört med valresultatet för fyra år sedan. Stödet för Socialdemokraterna är exakt lika stort som i förra valet - nämligen 19,1 procent.

Ytterligare tre partier får mandat i fullmäktige. Framstegspartiet får 11,9 procent, en tillbakagång med 3 procentenheter. Centerpartiet ställde inte upp 2014 men får nu 10,2 procent. Inte heller Framåt Árborg - som är Piratpartiets och Renässans gemensamma lista i kommunen - kandiderade 2014. Stödet är 10 procent.

Gröna vänstern klarar just nu inte spärren till kommunfullmäktige, men avståndet till spärren är inom räckhåll. Partiet får 8 procent, en ökning med 3,7 procentenheter.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått fyra mandat, Socialdemokraterna två mandat och Framstegspartiet, Centerpartiet och Framåt Árborg ett mandat var. Gröna vänstern blir alltså utan representation i fullmäktige precis som i förra valet.

Kommunchef i Árborg är Ásta Stefánsdóttir. Det är enligt Gallup 48,6 procent som är nöjda med hur hon sköter sitt jobb. Bara 22,7 procent är missnöjda medan 28,7 procent varken tycker att hon varken är bra eller dålig.

I valet är Ásta Stefánsdóttir det femte namnet på Självständighetspartiets lista. Eftersom partiet bara får fyra mandat skulle hon alltså mista sin plats i kommunfullmäktige om detta var ett valresultat.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Árborg.