måndag 7 maj 2018

Kvinnoparti och mansparti ställer upp i valet i Reykjavík

På Kvinnorörelsens lista finns bara kvinnliga kandidater med Ólöf Magnúsdóttir som toppnamn. Och på Manslistans valsedel finns personer som likt toppkandidaten Gunnar Kristinn Þórðarson anser att feminism orsakar systematisk diskriminering av män. Bägge partierna ställer upp i kommunalvalet i Reykjavík.

Redan 1908 valdes ett kvinnoparti in i kommunfullmäktige i Reykjavík. Då fick Kvinnolistan 21,8 procent av rösterna och fyra mandat i kommunen. Partiet levde kvar fram till 1922 - och de sista åren fanns även män med bland kandidaterna.

Sextio år senare tog Kvinnolistan - då som namn på ett helt annat parti - plats i fullmäktige. 1982 fick partiet 10,9 procent av rösterna i Reykjavík och två mandat. I valet 1986 blev det också 10,9 procent - ett resultat som då bara räckte till ett mandat.

Det var sista gången som ett kvinnoparti kandiderade till fullmäktige i Reykjavík. Kvinnolistan gav sig också in i rikspolitiken.

Nu går åter ett parti med enbart kvinnor på listan till val i Reykjavík. Det är Kvinnorörelsen som siktar på att ta plats i fullmäktige. Listan toppas av Ólöf Magnúsdóttir. Längre ned på listan finns bekanta namn som skådespelaren Edda Björgvínsdóttir, komikern Bylgja Babýlons och Nichole Leigh Mosty som representerat Ljus framtid i alltinget.

Diskussionerna om ett kvinnoparti började redan förra året. Då var det Sóley Tómasdóttir, som länge var folkvald för Gröna vänstern i Reykjavík, som var en av initiativtagarna. Hon ansåg att det egna partiet hade försummat de feministiska frågorna. Men hon finns inte med bland kandidaterna och har inte längre någon tongivande roll i rörelsen.

Ólöf Magnúsdóttir säger till RÚV att de etablerade partierna ofta utger sig för att vara feministiska. I praktiken rör det sig enligt henne mest om tomt prat. Hon vill bland annat att jämställdhet ska få en mycket större plats i undervisningen i den isländska skolan:
"Kvinnorörelsen står för att vi vill kämpa mot den vålds- och våldtäktskultur som finns i samhället. Det är huvudsaken. ... En galen samhällsrevolution har ägt rum på sistone, men den har inte tagit sig in i politiken. Men det är människorna inom politiken som har makten att förändra. Så vi är rejält trötta på att vänta efter det och vi tänker förändra detta själva."
En av Kvinnorörelsens motståndare i valet blir Manslistan. Det är ett parti som växt fram som en motreaktion mot metoo-uppropet. Diskussionerna började i Facebook-gruppen #daddytoo. Där präglas debatten av inlägg om att feminismen gått för långt. Många medlemmar hävdar att män systematiskt missgynnas av rättsväsendet i vårdnadstvister.

Manslistans toppkandidat är Gunnar Kristinn Þórðarson. Han har tidigare figurerat i Självständighetspartiet, Centerpartiet och Framstegspartiet. Manslistan vill bland annat stoppa vad de beskriver som ett krig mellan könen - en strid som ska ha skapats av feministiska aktivister.

En annan av initiativtagarna är Eyjólfur Vestmann Ingólfsson. Han lyckades tillsammans med brodern Kristján Snorri Ingólfsson efter valet 2013 ta över Hushållens parti och fick därmed tillgång till mångmiljonbelopp i partistöd. Partiet har sedan dess inte haft någon utåtriktad verksamhet. Bröderna har dock betalat sig själva stora arvoden av partistödet.

Men det blir bara ett mansparti i valet. Ytterligare en manslista - ett initiativ från Herðubreiðs chefredaktör Karl Th. Birgisson - siktade på att ställa upp. På listan skulle det finnas både manliga och kvinnliga kandidater. Flera av dessa kandidater hade presenterats, men Karl Th. Birgissons manslista lämnade inte in de nödvändiga underskrifterna och kandidatlistorna i tid till valnämnden i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om det första kvinnopartiet i Reykjavík och här kan du läsa mer om Hushållens parti.