söndag 13 maj 2018

Majoriteten i Akureyri på väg att falla

Framstegspartiet förlorar väljarstöd i Akureyri. Och förlusten av ett mandat i kommunen gör att koalitionen ihop med Kommunlistan och Socialdemokraterna inte längre har majoritet i fullmäktige. Självständighetspartiet är alltjämt största parti i Akureyri. Det visar en opinionsmätning utförd av Háskólinn á Akureyri för Vikudagur.

Akureyri styrs i dag av en koalition bestående av Kommunlistan, Socialdemokraterna och Framstegspartiet. Tillsammans har de tre partierna den minsta möjliga majoriteten i kommunfullmäktige med sex av elva mandat.

Men den majoriteten ser nu ut att vara historia. Både Kommunlistan och Socialdemokraterna försvarar sina mandat, men Framstegspartiets förlust av ett mandat gör att koalitionen inte längre har majoritet.

Självständighetspartiet är störst i kommunen med 28,6 procent, en ökning med 2,8 procentenheter jämfört med valet 2014. Socialdemokraterna är näst största parti och får 19,3 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter. Kommunlistan tappar 2,1 procentenheter och har nu 19 procent av väljarna bakom sig.

Mätningens stora förlorare är Framstegspartiet. Väljarstödet minskar med 4,6 procentenheter till 9,6 procent.

Ytterligare två partier får representanter invalda i fullmäktige. Gröna vänstern får 10,7 procent, en ökning med 0,2 procentenheter. Centerpartiet kandiderar i Akureyri för första gången och får 7,8 procent.

Sex partier klarar alltså spärren till kommunfullmäktige. Det sjunde partiet som går till val i Akureyri är Piratpartiet. Väljarstödet är nu 5,1 procent, vilket inte räcker till något mandat.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått fyra mandat, Socialdemokraterna och Kommunlistan två mandat var samt Gröna vänstern, Framstegspartiet och Centerpartiet ett mandat var.

Självständighetspartiet behöver alltså bara gå i koalition med ytterligare ett parti - Socialdemokraterna eller Kommunlistan - för att kunna bilda majoritet. För att bilda majoritet utan Självständighetspartiet måste minst fyra andra partier gå ihop.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Akureyri.