måndag 28 maj 2018

Motståndare till kraftverk i Hvalá förlorare i Árneshreppur

Planerna på ett vattenkraftverk vid Hvalá kan bli verklighet. Det står klart sedan fem ledamöter som samtliga säger ja till bygget röstats in i kommunfullmäktige i Árneshreppur. Motståndarsidan blir helt utan företrädare i fullmäktige. Valdeltagandet var 93,48 procent - något som betyder att 43 av 46 kommuninvånare röstade i lördagens val.

Det beskrevs som ett försök att kuppa kommunfullmäktige i Árneshreppur när arton personer valde att skriva sig i kommunen strax före lördagens val. Men alla utom två av folkbokföringsflyttarna underkändes. Dessa sexton personer ansågs helt enkelt inte vara bosatta i kommunen.

Adressändringarna underkändes i fullmäktige med tre röster mot två. De ledamöter som röstade nej var Guðlaugur I. Benediktsson och Hrefna Þorvaldsdóttir. Bägge är också motståndare till planerna på ett vattenkraftverk vid Hvalá, den fråga som splittrat kommunen den senaste mandatperioden. Ingen av dem ställde upp för omval.

Arinbjörn Bernharðsson, Bjarnheiður Fossdal, Guðlaugur Ágústssson, Björn Torfason och Eva Sigurbjörnsdóttir är de fem personer som valdes in i fullmäktige. Alla fem är uttalade anhängare av kraftverksbygget. De tre första valdes in med 24 röster och de två senare fick 23 röster.

Ersättare är i tur och ordning Úlfar Eyjólfsson, Magnús Karl Pétursson Sigursteinn Sveinbjörnsson, Elín Agla Briem och Sigrún Ósk Ingólfsdóttir.

Resultatet innebär att planerna på kraftverksbygget kan förverkligas. Motståndarna röstade på namn som Elín Agla Briem, Ólafur Valsson, Valgeir Benediktsson, Jóhanna Ósk Kristjánsdóttir, Vigdís Grímsdóttir, Sif Konráðsdóttir och Hrafn Jökulsson. Den som fick flest röster av de uttalade motståndarna var alltså Elín Agla Briem. Hon valdes till fjärde ersättare i fullmäktige.

Valdeltagandet var 93,48 procent - det högsta i hela landet. Det var alltså 43 av 46 röstberättigade som deltog. Enligt Morgunblaðið var femton personer på plats i Félagsheimilið i Trékyllisvík när resultatet presenterades.

Kommunfullmäktige samlas för första gången i juni för att bland annat välja kommunalråd. Den senaste mandatperioden har Eva Sigurbjörnsdóttir haft uppdraget. Hon säger i Morgunblaðið att hon är mycket nöjd med valresultatet. Björn Torfason säger till Vísir att utgången betyder att arbetet med vattenkraftverket kan fortsätta.

Här kan du läsa mer om turerna kring kommunalvalet i Árneshreppur.