onsdag 16 maj 2018

Nytt försök få turister betala för parkering vid Hraunfossar

Utan förvarning infördes i går morse parkeringsavgifter vid Hraunfossar. Bakom försöket att få besökare att betala 1 000 isländska kronor för varje personbil står bolaget H-fossar som arrenderar marken. Enligt Umhverfisstofnun står avgifterna i strid mot isländsk lag. Och de som driver restaurangen vid vattenfallen motsätter sig avgifterna.

I höstas försökte H-fossar ta betalt för att parkera vid vattenfallen Hraunfossar och Barnafoss. Myndigheterna Umhverfisstofnun och Vegagerðin samt kommunen Borgarbyggð protesterade. Samtliga ansåg att bolaget inte hade rätt att kräva besökare på några avgifter.

H-fossar arrenderar fastigheten Hraunsás II. Bakom bolaget står bland annat Guðlaugur Magnússon och Kristján Guðlaugsson som också driver vägstoppet Baula. De som äger marken är juristen Lárus Blöndal och affärsmännen Aðalsteinn Karlsson och Guðmundur A. Birgisson.

Det förra försöket stoppades av polis. Vegagerðin ansåg att parkeringsavgifterna skapade en situation där besökare i stället parkerade längs vägen - något som utgjorde en trafikfara. Umhverfisstofnun pekade på att vattenfallen är fridlysta. Då krävs myndighetens tillstånd för att börja ta betalt.

Men i går var det alltså dags igen. Personal från H-fossar krävde då personbilar på 1 000 isländska kronor i parkeringsavgift. Registreringsnummer till turistbussar antecknades med syftet att fakturera bussbolagen.

Senast hotades H-fossar med ett vite på 500 000 isländska kronor om dagen. Då försvann personalen och kraven. Bolaget anser sig dock ha rätten på sin sida. Det gör däremot inte ägarna av den restaurang som finns vid Hraunfossar. På deras mark ligger en del av parkeringsplatserna och utsiktsplattformarna över vattenfallen.

Kristrún Snorradóttir, som driver restaurangen, skriver på Facebook att hon uppmanar besökare att trotsa H-fossar. Hon hoppas också att myndigheterna ska ingripa så snart som möjligt för att få bort avgifterna ännu en gång.

Här kan du läsa mer om Hraunfossar.