onsdag 23 maj 2018

Personval i Strandabyggð för första gången

För första gången sedan 1982 blir det personval i Hólmavík med omnejd. Ett lokalparti hade en färdig lista inför det kommande valet - men eftersom inga konkurrerande partier tänkte ställa upp lämnades listan aldrig in. I stället får väljarna rösta på de personer som de vill se i kommunfullmäktige i Strandabyggð.

Strandabyggð bildades 2006 genom ett samgående mellan Hólmavíkurhreppur och Broddaneshreppur. Sedan dess har invånarna i Strandabyggð alltid haft flera partier att välja mellan i kommunalvalen. I Hólmavíkurhreppur - den större av de två gamla kommunerna - har det inte varit personval sedan 1982.

I förra valet 2014 valdes tre partier in i fullmäktige. Men bara ett av dem, Strandirborna, tänkte ställa upp på nytt i år. En lista med kandidater fanns färdig att lämna in. Precis som för fyra år sedan skulle Ingibjörg Benediktsdóttir bli toppkandidat.

Men i år blir det personval i Strandabyggð på nytt. När det stod klart att inga andra partier tänkte kandidera valde Strandirborna att avstå. Hade Strandirborna varit det enda partiet i valet hade det automatiskt fått samtliga platser i fullmäktige.

Ingibjörg Benediktsdóttir säger till RÚV att hon inte ville hamna i en situation där partiet utan motkandidater fick alla fem platser i kommunfullmäktige:
"När det inte kom fler listor så bestämdes det att inte göra något så att det inte skulle bli ett automatiskt val. Vi ville att invånarna skulle få rösta och fick säga sitt om vilka som skulle utgöra kommunfullmäktige."
Vid årsskiftet hade Strandabyggð 451 invånare.