torsdag 17 maj 2018

Polisen stoppar parkeringsavgift vid Hraunfossar

I en dag kunde bolaget H-fossar ta betalt av besökare till vattenfallen Hraunfossar och Barnafoss. Men i går stoppade polisen bolaget från att fortsätta med parkeringsavgifter. Polisen agerade på uppdrag av Vegagerðin. Enligt myndigheten är det inte tillåtet att avgiftsbelägga delar av vägar som ingår i det allmänna vägnätet.

I höstas började H-fossar ta betalt av besökare för att parkera vid Hraunfossar och Barnafoss. Parkeringsavgiften var 2 000 isländska kronor. Bolaget hävdade att intäkterna skulle användas för investeringar i området. Besökarna fick dock inget i utbyte för pengarna - med undantag för att få ställa bilen nära vattenfallen.

Flera myndigheter vände sig mot avgifterna. Polisen stoppade H-fossar på begäran av Vegagerðin. Enligt myndigheten var det inte tillåtet för privata intressen att avgiftsbelägga vägar som ingår i det statliga vägnätet.

Av samma skäl stoppades avgifterna på nytt i går. Den här gången hann H-fossar bara kräva besökare på avgifter i ett dygn. Polisen skriver på Facebook att den valt att tillmötesgå Vegagerðins begäran.

Här kan du läsa mer om turerna kring Hraunfossar.