torsdag 3 maj 2018

Repris på Jóhanna Sigurðardóttirs rekordlånga tal

Vid lunchtid den 14 maj 1998 ställde sig Jóhanna Sigurðardóttir i alltingets talarstol. När hon till sist lämnade talarstolen hade klockan passerat midnatt. Det är det i särklass längsta anförandet som har hållits i alltinget. På första maj hölls samma tal på nytt efter ett initiativ från Socialdemokraternas ungdomsförbund. Jóhanna Sigurðardóttir själv avslutade talarstafetten.

1998 representerade Jóhanna Sigurðardóttir Folkrörelsen i alltinget - ett parti som senare skulle ansluta sig till nybildade Socialdemokraterna. Hon var då mycket kritisk till regeringens bostadspolitik. Inte minst ansåg hon att dåvarande statsministern Davíð Oddsson inte hade något intresse av att se till så att det fanns bostäder för socialt utsatta personer.

Det var den 14 maj som Jóhanna Sigurðardóttir höll det tal som skulle bli historiskt som det längsta i alltingets historia. Hon började klockan 12.27. Hon var inte färdig förrän 00.37 dagen därpå. Då hade hon - med en paus mellan själva talet och omröstningen i samma frågan - stått i talarstolen tio timmar, åtta minuter och 33 sekunder.

Ingen annan har varit i närheten av att tala så länge. Andra platsen på listan innehas av Ögmundur Jónasson, tidigare alltingsledamot för Gröna vänstern. Han talade 2006 i drygt sex timmar om ett förslag gällande public service-bolaget RÚV.

På första maj i år hålls samma tal på nytt. Socialdemokraternas ungdomsförbund bjöd då in 40 tongivande medlemmar till en talarstafett. Jóhanna Sigurðardóttir avslutade själv stafetten. Andra som dök upp i talarstolen i centrala Reykjavík var Sigríður Ingibjörg Ingadóttir, Dagur B. Eggertsson, Logi Már Einarsson, Heiða Björg Hilmisdóttir och Oddný G. Harðardóttir.

Ungdomsförbundet firade alltså att det gått tjugo år sedan det rekordlånga talet. Talet har dock inte bara hyllats genom åren. För fem år sedan gav Självständighetspartiets ungdomsförbund ut talet i bokform. Det krävdes 407 sidor för att få plats med hela talet. Utgivningen var ett svar på att Jóhanna Sigurðardóttir - som då var statsminister - då anklagade oppositionen för förhalningstaktik genom att i det närmaste ockupera talarstolen för att blockera omröstningar.

Något liknande maratontal hade dock inte varit möjligt i dag. Nu har tiden i talarstolen begränsats till 15 minuter i taget.

Här kan du se hela det återskapade talet. Även denna gång tog det drygt tio timmar att slutföra det.