måndag 21 maj 2018

Självständighetspartiet fortsatt störst i Kópavogur

Självständighetspartiet kan fortsätta styra Kópavogur ihop med Ljus framtid och Renässans. Tillsammans får partierna sex av elva mandat i fullmäktige. Självständighetspartiet ser dessutom ut att behålla positionen som kommunens största parti - en ställning som partiet haft i samtliga val sedan 1982. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

Efter valet 2014 bildade Självständighetspartiet i Kópavogur majoritet med Ljus framtid. Koalitionen har sju av elva mandat i fullmäktige. I år ställer inte Ljus framtid upp med någon egen lista i Kópavogur. I stället kandiderar partiet ihop med Renässans.

Ända sedan valet 1982 har Självständighetspartiet varit största parti i Kópavogur. Och sedan 1990 har partiet - med undantag för en halv mandatperiod efter valet 2010 - ingått i olika koalitioner som styrt kommunen.

I år är det nio partier som kandiderar i valet till fullmäktige. Det är det största antalet partier i Kópavogurs historia. Enligt Fréttablaðið är det sex av dem som har tillräckligt stöd för att väljas in i fullmäktige.

Trots den ökande konkurrensen är Självständighetspartiet ohotat som största parti. Självständighetspartiet får i Fréttablaðiðs mätning 36,4 procent, en nedgång med 2,9 procentenheter jämfört med valet 2010. Näst störst är Socialdemokraterna med 20 procent, en ökning med 3,9 procentenheter.

Ytterligare fyra partier får alltså ledamöter invalda i kommunfullmäktige. Det är Framstegspartiet med 8,4 procent, en nedgång med 3,4 procentenheter, Piratpartiet ökar med 1,5 procentenheter till 7,4 procent, Ljus framtid och Renässans får 7,1 procent - en tillbakagång med 8,1 procentenheter jämfört med Ljus framtids valresultat 2014 - och Gröna vänstern backar med 2,9 procentenheter till 6,7 procent.

Utan mandat blir Centerpartiet med 5,3 procent, För Kópavogur med 4,7 procent och Islands socialistparti med 2,3 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått fem mandat, Socialdemokraterna två mandat samt Framstegspartiet, Piratpartiet, Renässans och Ljus framtid samt Gröna vänstern fått ett mandat var.

Självständighetspartiet skulle alltså kunna fortsätta regera ihop med Ljus framtid - och nu även med Renässans - i Kópavogur. Tillsammans skulle partierna få sex av elva mandat. Men Självständighetspartiet kan också bilda majoritet med vilket som helst av de övriga partierna i fullmäktige.

Något som skulle kunna påverka utgången är debatten kring Ármann Kr. Ólafsson, Självständighetspartiets toppkandidat i Kópavogur. Fréttablaðið kunde nyligen berätta att han genom sina olika uppdrag i kommunen under 2017 kunde kvittera ut i snitt 2 479 708 isländska kronor i månaden. Det motsvarade en höjning på 32,7 procent jämfört med 2016.

I summan ingår förutom lönen för jobbet som kommunchef också ersättningar för uppdrag i nämnder och kommunfullmäktige samt bilersättning. En av anledningarna till den kraftiga ökningen var en omräkning av lönerna som gjordes under 2017.

Ármann Kr. Ólafssons höga lön har bland annat kritiserats av statsminister Katrín Jakobsdóttir. Hon säger till Vísir att han nu som kommunchef tjänar mer än vad hon gör som regeringschef. Hon anser att det rör sig om slöseri och att personer i offentlig ställning bör visa måttfullhet och ansvar när det gäller de egna lönerna.

Uppgifterna om Ármann Kr. Ólafssons lön kom efter att Fréttablaðiðs mätning gjorts.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Kópavogur.