måndag 28 maj 2018

Självständighetspartiet störst i valet i Reykjavík

Självständighetspartiet är störst i Reykjavík. Och den koalition som styrt kommunen de fyra senaste åren har inte längre majoritet i fullmäktige. För första gången har hela åtta partier - varav fyra helt nya i Reykjavík - plats i kommunfullmäktige. Renässans kan få en nyckelroll när en ny majoritet ska bildas.

Eyþór Arnalds lyckades på nytt göra Självständighetspartiet till största parti i Reykjavík. I lördagens val fick partiet 30,77 procent av rösterna, en uppgång med 5,09 procentenheter jämfört med valet 2014. Samtidigt backade Socialdemokraterna med 6,01 procentenheter till 25,88 procent.

Självständighetspartiet blev därmed inte bara störst i kommunen. Den koalition som har styrt Reykjavík de fyra senaste åren - Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet - förlorade också majoriteten i fullmäktige. Tillsammans fick de bara tio av 23 mandat.

Gröna vänstern var ett av valets stora förlorare. Partiet fick 4,58 procent, en minskning med 3,75 procentenheter. Piratpartiet gick däremot framåt med 1,8 procentenheter till 7,73 procent.

Ytterligare fyra partier av de totalt sexton partier som ställde upp i valet klarade spärren till fullmäktige. Samtliga fyra av dessa partier är helt nya i kommunpolitiken i Reykjavík.

Bäst gick det för Renässans som fick 8,16 procent av rösterna. Därefter följde Islands socialistparti med 6,37 procent, Centerpartiet med 6,13 procent och Folkets parti med 4,25 procent.

Framstegspartiet blev inte helt oväntat den största förloraren - möjligen med undantag för Ljus framtid som inte ens kandiderade på nytt efter ett historiskt uselt alltingsval och intern splittring. Framstegspartiet tappade 7,56 procentenheter och fick bara 3,17 procent av rösterna.

Övriga sju partier som inte fick några mandat var Kvinnorörelsen med 0,9 procent, Huvudstadslistan med 0,62 procent, Vår stad Reykjavík med 0,39 procent, Manslistan med 0,34 procent, Folkfronten med 0,25 procent (-0,15 procentenheter jämfört med valet 2014), Frihetspartiet med 0,25 procent och Isländska folkfronten med 0,21 procent.

Av de 90 135 personer som var röstberättigade i kommunen var det 60 422 som faktiskt röstade. Valdeltagandet var 67,04 procent.

Självständighetspartiet får åtta mandat i fullmäktige, Socialdemokraterna sju mandat, Renässans och Piratpartiet två mandat var och Islands socialistparti, Centerpartiet, Gröna vänstern och Folkets parti ett mandat var.

I samband med valet utökas antalet platser i fullmäktige från 15 till 23. Den avgående koalitionen - Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern - har bara tio mandat. För att bilda majoritet krävs alltså ytterligare två mandat.

Renässans får en nyckelställning i förhandlingarna mellan olika partier. Den avgående koalitionen vill fortsätta tillsammans. Gröna vänstern har öppnat dörren åt Islands socialistparti medan Renässans sannolikt är ett mer attraktivt alternativ för Socialdemokraterna. Koalitionen skulle dessutom kunna leva vidare som en ny majoritet genom stöd från Renässans.

Trots ett starkt val är det inte säkert att Självständighetspartiet kan bilda majoritet. Centerpartiet och Folkets parti står dem närmast sett till de kommunpolitiska programmen. Tillsammans med Renässans skulle de kunna bilda majoritet. En sådan idé har också framförts av Centerpartiet.

En koalition mellan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna skulle kunna bli lösningen på ett komplicerat läge med hela åtta partier i fullmäktige. Det är dock knappast något alternativ som står högt upp på önskelistan för något av partierna. I valrörelsen har de positionerat sig mot varandra - och avståndet mellan partierna är i många frågor större i kommunen än i alltinget.

Ett sådant samarbete skulle sannolikt kräva för många svåra kompromisser i profilfrågor för att det skulle kunna fungera. Dagur B. Eggertsson, Socialdemokraternas avgående borgmästare, har också närmast uteslutit en koalition där Självständighetspartiet ingår. Samma ställningstagande har även Piratpartiet och Islands socialistparti gjort.

Där har Socialdemokraterna betydligt mer gemensamt med Renässans. Renässans har bland annat ställt sig bakom planerna på en mångmiljardsatsning på expressbussar och förtätning av bebyggelse i centrumnära områden snarare än ny bebyggelse i nya bostadsområden längre bort från stadskärnan.

De nya ledamöterna i fullmäktige är Eyþór Lax­dal Arn­alds, Hild­ur Björns­dótt­ir, Val­gerður Sig­urðardótt­ir, Eg­ill Þór Jóns­son, Marta Guðjóns­dótt­ir, Katrín Atla­dótt­ir, Örn Þórðar­son och Björn Gísla­son från Självständighetspartiet, Dag­ur B. Eggerts­son, Heiða Björg Hilm­is­dótt­ir, Skúli Helga­son, Krist­ín Soffía Jóns­dótt­ir, Hjálm­ar Sveins­son, Sa­bine Leskopf och Guðrún Ögmunds­dótt­ir från Socialdemokraterna, Þór­dís Lóa Þór­halls­dótt­ir och Pawel Bartoszek från Renässans, Dóra Björt Guðjóns­dótt­ir och Sig­ur­borg Ósk Har­alds­dótt­ir från Piratpartiet, Sanna Magda­lena Mörtu­dótt­ir från Islands socialistparti, Vig­dís Hauks­dótt­ir från Centerpartiet, Líf Magneu­dótt­ir från Gröna vänstern och Kol­brún Bald­urs­dótt­ir från Folkets parti.

Sanna Magdalena Mörtudóttir blir den yngsta fullmäktigeledamoten i Reykjavík någonsin. Hon fyllde nyligen 26 år. Tidigare var det Davíð Oddsson- som tog plats i fullmäktige 1974 - som hade rekordet. Även han valdes in i fullmäktige som 26-åring. Han är dock född tidigare på året.

Hela 65,2 procent av de nya ledamöterna i fullmäktige är kvinnor. Det är den högsta andelen kvinnor i kommunens historia. Senast kvinnorna var i majoritet var 2013.

Även Isländska folkfronten blev rekordhållare efter lördagens val. Partiet fick bara 125 röster. Så få röster har inte något parti fått i kommunalval i Reykjavík sedan 1962, det år då kommunen började kalla sig för stad. Den tidigare bottennoteringen hade Humanistpartiet som fick 126 röster i valet 2002.

Ytterligare tre partier tog i lördags plats på topp fem över de sämsta valresultaten i Reykjavíks historia. Frihetspartiet fick 147 röster, Folkfronten 149 röster och Manslistan 203 röster.

Ännu färre röster - bara 102 röster - fick dock C-listan i 1924 års val. Då hade Reykjavík omkring 20 000 invånare. Partiet gick dessutom ut före valet och uppmanade väljarna att inte rösta på dem. Det var dock för sent för att formellt dra tillbaka kandidaturen. Uppmaningen nådde uppenbarligen inte alla väljare eftersom C-listan ändå fick en del röster.

Här kan du läsa mer om opinionsläget före lördagens val.