onsdag 9 maj 2018

Socialdemokraterna åter störst i Reykjavík

Socialdemokraterna har ett stort försprång till Självständighetspartiet och är åter störst i kommunen. Tillsammans med Gröna vänstern och Piratpartiet kan därför Socialdemokraterna fortsätta att styra Reykjavík. Samtidigt sjunker väljarstödet för Självständighetspartiet till 22,4 procent. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

I de flesta väljarbarometrar som gjorts inför kommunalvalet i Reykjavík den 26 maj har det varit ganska jämnt mellan Socialdemokraterna och Självständighetspartiet. Majoriteten för den sittande koalitionen - som består av Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern samt Ljus framtid som inte ställer upp i valet - hänger också på en skör tråd.

Men i Fréttablaðiðs senaste mätning har Socialdemokraterna ett betydande försprång till Självständighetspartiet. I förra mätningen var rollerna ombytta. Trepartikoalitionen har också ett starkare stöd än i de flesta opinionsundersökningar som gjorts hittills.

Socialdemokraterna får nu 30,5 procent, en ökning med 4,8 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes för två veckor sedan. Under samma period har väljarstödet för Självständighetspartiet minskat med 7,8 procentenheter till 22,4 procent.

Gröna vänstern är mätningens näst största vinnare. Nu stiger stödet till 10,9 procent, en uppgång med 3,3 procentenheter. För Piratpartiet - det tredje partiet i koalitionen - sjunker däremot väljarstödet. Det är nu 7,5 procent som sympatiserar med partiet, en nedgång med 3,2 procentenheter.

Ytterligare två partier får företrädare invalda i fullmäktige. Renässans ökar med 1,1 procentenheter till 8,3 procent medan Centerpartiet minskar med 0,3 procentenheter till 7,3 procent.

Största parti utanför fullmäktige är Islands socialistparti med 3,1 procent. Därefter följer Folkets parti med 2,5 procent, Framstegspartiet och Kvinnorörelsen med 2,5 procent var och Vår stad Reykjavík med 1 procent.

Folkfronten, Manslistan och Huvudstadslistan får alla under en procent. Ingen av de tillfrågade sympatiserade med Frihetspartiet eller Isländska folkfronten.

Om detta hade varit ett valresultat hade Socialdemokraterna fått åtta mandat, Självständighetspartiet sex mandat, Gröna vänstern tre mandat samt Renässans, Piratpartiet och Centerpartiet två mandat var.

Den nuvarande koalitionen får alltså tillsammans 13 av 23 mandat i fullmäktige.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.