fredag 18 maj 2018

Socialdemokraterna och Piratpartiet i majoritet i Reykjavík

Socialdemokraterna och Piratpartiet är inte beroende av Gröna vänstern för att bilda majoritet i Reykjavík. Tillsammans har de två partierna egen majoritet med 12 av 23 mandat. Tre nya partier - Centerpartiet, Renässans och Islands socialistparti - tar plats i fullmäktige. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av Viðskiptablaðið.

Bara en dryg vecka återstår till de isländska kommunalvalen. I Reykjavík utökas antalet platser i kommunfullmäktige från dagens 15 till 23 i samband med valet. Det är 16 partier som ställer upp i valet - det högsta antalet någonsin.

I dag styr Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet i Reykjavík ihop med Ljus framtid - ett parti som inte kandiderar i valet. Socialdemokraterna och Gröna vänstern har aviserat att de vill fortsätta att regera ihop. Piratpartiet är inte ett lika givet inslag i koalitionen.

Men den senaste mätningen från Gallup skapar nya alternativ. Nu har Socialdemokraterna och Piratpartiet egen majoritet i kommunen.

Socialdemokraterna får 31,2 procent, en ökning med 1,3 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes för två månader sedan. Piratpartiet får 11,5 procent, en nedgång med 1,5 procentenheter. Koalitionspartnern Gröna vänstern får 6,7 procent, en tillbakagång med 3,6 procentenheter.

Självständighetspartiet är den stora förloraren i denna väljarbarometer. Partiet har nu stöd av 24,8 procent av väljarna, en minskning med hela 4,2 procentenheter. Just nu ser det alltså ut som att Självständighetspartiets mål att bli största parti och ta makten i kommunen är långt borta.

Ytterligare tre partier klarar spärren till fullmäktige. Renässans får 6,5 procent, en ökning med 0,4 procentenheter. Centerpartiet ökar med 0,3 procentenheter till 4,3 procent och Islands socialistparti får 3,8 procent. I förra mätningen särredovisades inte stödet för Islands socialistparti.

Under spärren hamnar Framstegspartiet med 3,3 procent, en nedgång med 0,7 procentenheter, Folkets parti med 2,9 procent, en minskning med 0,2 procentenheter, Kvinnorörelsen med 2 procent, Vår stad Reykjavík med 1,4 procent, Manslistan med 1,1 procent och Huvudstadslistan med 0,5 procent, Isländska folkfronten och Folkfronten med 0,01 procent var samt Frihetspartiet med 0 procent.

Om detta vore ett valresultat skulle Socialdemokraterna få nio mandat, Självständighetspartiet sju mandat och Piratpartiet tre mandat. Ett mandat var får Gröna vänstern, Renässans, Centerpartiet och Islands socialistparti.

Förutsättningarna för att Socialdemokraterna ska kunna regera vidare är alltså goda. Tillsammans med Piratpartiet har de 12 av 23 mandat i fullmäktige. Att de två partierna på egen hand skulle bilda koalition är dock inte troligt. Sannolikt kommer även Gröna vänstern att inkluderas i ett sådant samarbete.

Självständighetspartiet ser ut att ha små chanser att ta makten i kommunen. För att kunna bilda majoritet i kommunen utan Socialdemokraterna behöver Självständighetspartiet stöd av minst fyra andra partier.

Men det är svårt att se hur Självständighetspartiet skulle kunna få ihop ett samarbete med så många andra partier. Till Gröna vänstern och Islands socialistparti är dörren stängd. Inom såväl Piratpartiet som Renässans lär intresset för en sådan koalition vara begränsad. Då återstår bara Centerpartiet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.