
I november förra året räknade flygplatsbolaget Isavia med att antalet turister som flög från Keflavík skulle öka med 11 procent under 2018. Men den prognosen kommer inte att infrias. I stället räknar Isavia nu med en ökning på 4 procent.
Det är turismen under lågsäsongen som går bättre. I sommar väntas färre besökare än under samma period 2017. I maj förutspår Isavia en uppgång med 14,5 procent. Därefter följer de tre mest intensiva månaderna på året - men med en minskning med 3,2 procent i juni, 11 procent i juli och 8,1 procent i augusti.
Men trendbrottet kom redan i april. För första gången ökade då inte antalet passagerare jämfört med samma månad året innan.
Det var i april i år 147 551 utländska turister som reste från Keflavík. Ett år tidigare var motsvarande antal 153 568 personer. Det motsvarar en minskning med 3,9 procent. Det uppger Ferðamálastofa.
Britter och amerikaner utgör alltjämt de i särklass största grupperna av besökare. Bägge minskade dock kraftigt under april. Ökade mest gjorde polacker - en grupp där betydligt fler reser till Island för att jobba snarare än för att turista.
Under årets fyra första månader var ökningen av turister 3,7 procent. Förra året var motsvarande ökning 55,7 procent.
Även övernattningarna minskade under april. Enligt Hagstofa Íslands var gästnätterna 534 700 jämfört med 576 600 förra året.
Även övernattningarna minskade under april. Enligt Hagstofa Íslands var gästnätterna 534 700 jämfört med 576 600 förra året.
Bjarnheiður Hallsdóttir, chef för branschorganisationen Samtök ferðaþjónustunnar, talade vid ett frukostmöte i Reykjavík i går om orsakerna till nedgången. Den starka isländska kronan och betydligt större löneökningar än i konkurrerande länder har gjort Island till ett av världens dyraste resmål. Dessutom har det i utländska medier rapporterats om trängsel på populära turistattraktioner, om branschens växtvärk och om islänningar som helt enkelt tröttnat på turister.
I Stundin nämner ekonomerna Gylfi Zoëga och Þórólfur Matthíasson ytterligare en faktor: girighet. Många företagare inom turistbranschen har helt enkelt räknat med att de flesta utlänningarna bara kommer till Island en enda gång. Därför saltar de notorna rejält. Men de höga priserna riskerar alltså att sabotera Islands rykte som resmål.
Det finns en rad tecken på att turismen kommer att minska de kommande åren. Icelandair tänker till exempel sälja hela kedjan Icelandair Hotels. Officiellt heter det att flygbolaget vill koncentrera sig på kärnverksamheten. Frågan är om Icelandair hade sålt hotellkedjan om den hade gått bra och om prognoserna för de kommande åren var goda.
Icelandair äger i dag tretton hotell. Dessutom ingår tio sommaröppna hotell i kedjan Hótel Edda i koncernen. Så sent som i april i år föreföll bolagets planer vara helt annorlunda. Då köpte Icelandair Hótel Alda i Reykjavík. Nästa år öppnas dessutom ytterligare ett hotell i Reykjavík i bolagets regi.
Försäljningen av hotellen beskrevs i ett pressmeddelande som ett led i en strategi som klubbats i början av året. Magnea Þ. Hjálmarsdóttir, vd för Icelandair Hotels, beskrev dock i Vísir i samband med köpet av Hótel Alda hur det var "ett led i vår strategi att driva högkvalitativa hotell i en fantastisk stad".
Under 2016 gjorde Icelandair en vinst på 361 miljoner isländska kronor på hotellverksamheten. Några siffror för 2017 har inte offentliggjorts. Enligt Stundin kan prislappen för hotellkedjan vara 10 till 13 miljarder isländska kronor.
Men den förväntade nedgången påverkar inte bara själva turistbranschen. Den påverkar också den isländska allmänheten. Stundin rapporterar att flera stora isländska bussbolag väntas göra stora förluster under 2018. Och trots att 2017 var ett rekordår sett till antalet besökare gjorde de förluster även då. Löneläget och överetablering i branschen pekas ut som orsaker.
Flera isländska pensionsfonder har genom åren köpt stora aktieposter i företag i turistbranschen. Nu skrivs värdet på aktierna ned efter minusresultat och dystrare framtidsprognoser, berättar Stundin.