tisdag 22 maj 2018

Två turister drunknade - föll i Þingvallavatn under fiske

Två amerikanska turister omkom i söndags när de fiskade vid Villingavatn. En av dem föll i Þingvallavatn. Den andra gav sig ut i sjön för att försöka dra upp den första. Men räddningsförsöket misslyckades. I stället drunknade bägge i sjön. Båda kunde snabbt dras upp ur vattnet med hjälp av båt, men inte snabbare än att deras liv inte gick att rädda.

Det var klockan 11.44 i söndags som räddningstjänsten larmades till Villingavatn, ett sommarstugeområde vid sjön Þingvallavatns södra sida. Två personer, en man och en kvinna, hade då hamnat i sjön sedan de ägnat sig åt spöfiske från stranden.

Kvinnan förlorade fotfästet och föll i vattnet utan att kunna ta sig upp. Mannen gav sig ut i sjön för att försöka dra upp kvinnan. Krafterna räckte dock inte till utan mannen kollapsade i stället i vattnet.

Samtidigt sprang den tredje personen i sällskapet till en båt som låg vid stranden. Tillsammans med båtens ägare ombord lyckades de snart dra upp båda ur vattnet. Flera sommarstugeägare i området gav sig också ut för att undsätta dem.

Men räddningen kom för sent. Bägge fördes till sjukhus i Reykjavík för vård. Deras liv gick inte att rädda. Både mannen och kvinnan dödförklarades i söndags kväll. Det uppger polisen på Facebook.

Räddningstjänsten önskade efter akuttransport med helikopter. Den enda tillgängliga besättningen hade dock överskridit gränsen för antalet vilotimmar mellan uppdrag. Därför kördes de två som hamnat i vattnet i stället med ambulans till Reykjavík.

De två omkomna turisterna var båda amerikaner i 40-årsåldern. Mannen och kvinnan var gifta med varandra. Olyckan utreds av polis.