lördag 12 maj 2018

Val mellan två partier i Súðavíkurhreppur

Två partier ställer upp i kommunalvalet i Súðavíkurhreppur. Efter en förlängning av fristen för att anmäla kandidater lämnade även Viklistan in en kandidatur. Det betyder att invånarna nu får två olika partier att välja mellan i valet den 26 maj. I dag styrs Súðavíkurhreppur av Kommunlistan som har egen majoritet i fullmäktige.

I valet 2014 fick Kommunlistan 61,6 procent av rösterna. Det gav partiet tre mandat av fem i fullmäktige. Sedan dess har alltså Kommunlistan styrt Súðavíkurhreppur med egen majoritet.

Då fick Demokratilistan 38,4 procent. Men partiet ställer inte upp i kommunalvalet den 26 maj. När tiden för att anmäla kandidater löpte ut i lördags var det bara Kommunlistan som hade lämnat in någon lista i Súðavíkurhreppur. Därmed såg det ut som att partiets kandidater med automatik skulle få samtliga platser i fullmäktige.

Men så blir det inte. När fristen förlängdes inkom Viklistan med kandidater. Väljarna får därmed två partier att välja mellan - och Kommunlistan kan inte längre vara säker på att få fortsätta styra kommunen.

Toppkandidat för Viklistan är enligt ett pressmeddelande Elsa Guðbjörg Borgarsdóttir. Överst på Kommunlistans valsedel står Steinn Ingi Kjartansson. Han är också partiets kommunalråd. Kandidat till posten som kommunchef är Pétur G. Markan som har jobbet i dag.

Att det nu blir partival i Súðavíkurhreppur innebär att det bara blir i en isländsk kommun - Tjörneshreppur - som ett parti automatiskt får alla mandat eftersom inga konkurrerande partier anmält sig. I lördags såg antalet ut att bli fyra. Sedan dess har situationen ändrats i Súðavíkurhreppur, Eyja- og Miklaholtshreppur och Skútustaðahreppur.

Här kan du läsa mer om det kommande kommunalvalet.