
Efter två veckor av förhandlingar blev det i går klart med en ny majoritet i Reykjavík. Den består som väntat av Socialdemokraterna, Renässans, Piratpartiet och Gröna vänstern. De nya politikerna i kommunfullmäktige samlas för första gången den 19 juni.
Socialdemokraten Dagur B. Eggertsson fortsätter alltså som borgmästare. Det är samma uppdrag som han hade de fyra senaste åren i koalition med Ljus framtid, Piratpartiet och Gröna vänstern. Posten är den tyngsta i kommunen. Den brukar dessutom betraktas som den tyngsta i landet efter statsministerposten.
De fyra partierna i den nya koalitionen delar på de olika uppdragen. Renässans Þórdís Lóa Þórhallsdóttir blir kommunstyrelsens ordförande. Vice ordförande blir Gröna vänsterns Líf Magneudóttir. Hon kommer dessutom att leda arbetet i det nya rådet för miljö- och hälsofrågor.
Piratpartiets Dóra Björt Guðjónsdóttir börjar som kommunstyrelsens ordförande. Hon kommer under mandatperioden att avlösas av Renässans Pawel Bartoszek. Han inleder mandatperioden som ordförande för kultur- och idrottsrådet - ett uppdrag som därefter går till socialdemokraten Hjálmar Sveinsson.
Dóra Björt Guðjónsdóttir blir även ordförande för kommunens råd för mänskliga rättigheter och demokrati. En annan pirat, Sigurborg Ósk Haraldsdóttir, basar över stadsplanerings- och kommunikationsrådet.
Flera andra topposter går också till socialdemokrater. Skúli Helgason leder skol- och fritidsrådet och Heiða Björg Hilmisdóttir välfärdsrådet.
I den gemensamma politiska plattformen för de kommande fyra åren talas det om att göra en redan bra kommun ännu bättre. Tillsammans kommer de att prioritera bland annat bostäder, förskolor, kollektivtrafik och miljö.
I centrala Reykjavík väntar en hel del förändringar. Laugavegur ska bli en gågata året runt och inte bara under sommarhalvåret. Fler cykelbanor ska byggas. Samtidigt ska parkeringsavgifter införas på fler platser i stadskärnan. De tider som blir avgiftsbelagda ska dessutom utökas.
Planerna på ett nät av expressbussar som förbinder centrum med knutpunkter i ytterområden ska bli verklighet. På de mest trafikerade busslinjerna ska det nu bli åtta turer i timmen i rusningstrafik.
Majoriteten kommer också att gå vidare med planerna på att stänga inrikesflygplatsen på Vatnsmýri. Den trafiken ska i stället flytta till en annan flygplats i närområdet. Kommunen kan dock skjuta nedläggningen på framtiden när Reykjavík får garantier för statligt stöd till utbyggnaden av kollektivtrafiken.
Förtätningen av befintliga bostadsområden ska fortsätta. Fokus ska ligga på att bygga fler bostäder i närheten av det blivande expressbussnätets hållplatser. Bostäderna för studenter och äldre ska bli fler.
När det gäller välfärden utlovas bland annat satsningar på ungdomars psykiska hälsa och förbättrad tillgänglighet för personer med funktionshinder.
Förskolorna ska bli fler. I varje stadsdel ska det också finnas minst en förskola som har öppet hela sommaren. Barn till föräldrar som har andra modersmål än isländska ska få särskilt språkstöd.
Marknadsföringen av Reykjavík som resmål ska fortsätta. Men kommunen kommer också att arbeta för att styra turismen bättre. Här riktar majoriteten in sig på vilka platser som hotell och andra övernattningsställen tillåts och regleringar av trafiken med turistbussar.
Kommunalskatten blir oförändrad under hela mandatperioden. Fastighetsskatten för byggnader som används till näringsverksamhet ska dock sänkas något före 2022.
Vidare talas det på olika sätt om miljöhänsyn, hållbarhet, transparens och jämställdhet. De fyra koalitionspartierna tänker dessutom satsa på fler idrottsanläggningar i ytterområden.
Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.