måndag 11 juni 2018

Drivis och isberg på väg in i Húnaflói

Foto: ESA/Veðurstofa Íslands
Drivis var i går inte längre bort från Horn på Hornstrandir än fyra kilometer. Samtidigt är ett stort isberg på väg att driva in i Húnaflói. Det är nu havsströmmarna som ser till så att isberget rör sig allt närmare den isländska nordkusten. Det uppger Veðurstofa Íslands efter att ha studerat satellitbilder från ESA.

Nästan uteslutande sydliga vindar i en och en halv månads tid i kombination med havsströmmarna har fört stora mängder drivis från Grönland nära Island. Satellitbilder visar att ett stort isberg befinner sig ungefär en mil från den isländska kusten. Havsströmmarna gör att isberget nu är på väg att driva in i Húnaflói.

Ännu närmare kusten är stora mängder drivis. En isspång var i går morse bara fyra kilometer från Horn på Hornstrandir. Att isen är så nära land har redan orsakat besvär för fiskebåtar i området. Under helgen kom dock inte drivisen särskilt mycket närmare land. I stället följer den nu strömmarna i ostlig riktning.

Om stora mängder drivis kommer in i Húnaflói blir problemen större. Sjöfarten - som i den här delen nästan enbart består av fiskebåtar - är betydligt livligare här än vid Horn.

Här kan du läsa mer om drivisens väg från Grönland till Island.