tisdag 19 juni 2018

Eva Sigurbjörnsdóttir blir kommunalråd i Árneshreppur

Eva Sigurbjörnsdóttir fortsätter som kommunalråd i Árneshreppur. Hon valdes i går när kommunfullmäktige samlades för första gången efter valet. Vice ordförande är Guðlaugur Agnar Ágústsson. I valet i Árneshreppur var det bara anhängare av kraftverksbygget vid Hvalá som röstades in i fullmäktige.

De senaste fyra åren har Eva Sigurbjörnsdóttir, som är delägare i Hótel Djúpavík, varit kommunalråd i Árneshreppur. Under mandatperioden blossade det upp en debatt om bygget av ett vattenkraftverk vid Hvalá. Tidigare i år röstade kommunfullmäktige ja till det första steget i planerna.

Inför kommunalvalet var det plötsligt arton personer som folkbokförde sig i Árneshreppur. Det var tillräckligt många för att de skulle kunna påverka valutgången i landets minsta kommun. Men bara två av folkbokföringsflyttarna godkändes. Övriga sexton ströks från röstlängden eftersom de inte ansågs vara bosatta i Árneshreppur.

I valet var det fem personer som alla står bakom kraftverksplanerna som röstades in i fullmäktige. För nej-sidan - där det fanns förhoppningar om att kunna rösta in motståndare i fullmäktige och därmed kunna stoppa bygget - blev valet ett nederlag. Två överklaganden av turerna kring valet har redan avslagits. Sannolikt är dock att motståndare kommer att överklaga vidare till justitiedepartementet.

Eva Sigurbjörnsdóttir fick alltså nytt förtroende av väljarna. När fullmäktige samlades för första gången efter valet i går valdes hon på nytt till kommunalråd. Till vice kommunalråd valdes Guðlaugur Agnar Ágústsson. Övriga ledamöter är Bjarnheiður Júlía Fossdal, Björn Torfason och Arinbjörn Bernhardsson.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Árneshreppur.