lördag 2 juni 2018

Få islänningar reser till fotbolls-VM i Ryssland

Bara 2 procent av islänningarna säger att det är sannolikt att de kommer att följa sommarens fotbolls-VM på plats i Ryssland. Det är framför allt ensamstående män med höga inkomster som har planer på att se någon av Islands matcher. Direkt efter att Island kvalificerat sig var det fler som funderade på att åka. Det visar en mätning utförd av Maskína.

Avsparken i sommarens fotbolls-VM i Ryssland närmar sig. De isländska herrarna inleder turneringen mot Argentina i Moskva den 16 juni. Men stödet på läktarna från isländska fans kommer inte alls att bli lika stort som under EM i Frankrike för två år sedan.

Bara 0,8 procent säger att det är säkert att de ser minst en av Islands matcher på plats. Vidare uppger 0,7 procent att det är mycket sannolikt, 0,5 procent att det är ganska sannolikt och 0,8 procent svarar att sannolikheten är genomsnittlig.

Det är alltså 2,8 procent som säger att de inte stängt dörren för att resa till Ryssland under VM. När Maskína ställde samma fråga direkt efter att Island kvalificerat sig för mästerskapet var det 18,3 procent som trodde att de skulle landslaget på plats.

Nu säger 76,6 procent - en ökning med 33 procentenheter - att det är säkert att de inte reser till Ryssland. Dessutom svarar 17,2 procent att det är mycket osannolikt och 3,5 procent att det är ganska osannolikt.

Mest intresserade av att se Island i VM är ensamstående män med höga inkomster. De röstar också på Centerpartiet och Gröna vänstern i större utsträckning än andra. Kvinnor, pensionärer och personer bosatta på landsbygden överväger mer sällan en fotbollsresa till Ryssland.

Här kan du läsa mer om intresset för att resa till fotbolls-VM.