lördag 2 juni 2018

Flyg mellan Reykjavík och Sauðárkrókur läggs ned - igen

I veckan gick det sista flyget mellan Reykjavík och Sauðárkrókur. Passagerarna har varit för få för att flygbolaget Ernir ska kunna fortsätta med trafiken. Hoppet är dock inte ute om att återuppta trafiken i höst. Inte heller utesluter kommunen ekonomiskt stöd till Ernir. Men de senaste åren har det utan framgång gjorts en rad försök med denna flyglinje.

I december förra året återupptog Ernir flygtrafiken mellan Reykjavík och Sauðárkrókur. Flygbolaget ville då i ett halvår undersöka om det fanns underlag för en flyglinje mellan städerna. Men i veckan gick den sista turen. Passagerarna har varit för få för att trafiken ska bära sig.

Ett statligt bidrag på 10 miljoner isländska kronor har inte varit tillräckligt. Dessutom har kommunen Skagafjörður svarat för bland annat snöröjning och annan service på flygplatsen i Sauðárkrókur.

När trafiken återupptogs hade det inte funnits något reguljärflyg mellan Reykjavík och Sauðárkrókur på tre år. Det sista bolaget som gav upp sträckan var Air Arctic. Innan dess gjorde Ernir ett försök att hålla liv i linjen.

Hörður Guðmundsson, vd för Ernir, säger till Vísir att bolaget inte haft möjlighet att flyga mer än fyra turer i veckan i varje riktning. Två av dessa har varit samma dag. Ernir har inte haft flygplan eller personal för fler avgångar. Det har gjort det svårt för såväl turister som bofasta att utnyttja flyget för dagsturer:
"Tyvärr har inte detta gett det resultat som vi hoppades. Men det kan bli så att vi försöker att återuppta detta nästa höst om förutsättningarna förändras."
Stefán Vagn Vagnsson, kommunalråd i Skagafjörður, säger till RÚV att det inte är uteslutet att kommunen på något sätt stödjer trafiken ekonomiskt. Tidigare har det gjorts genom att kommunen köpt ett visst antal biljetter av Ernir. Han hoppas också på större statliga subventioner för att få ned biljettpriserna:
"Vi behöver bara se över förutsättningarna - om det är realistiskt att fortsätta med detta i höst."
Här kan du läsa mer om flygtrafiken mellan Reykjavík och Sauðárkrókur.