söndag 10 juni 2018

Fotboll är Islands populäraste idrott

Tre av tio islänningar har fotboll som sin favoritsport. Det gör fotboll till landets i särklass populäraste idrott. Tvåa är handboll och trea är basket. Fotboll är betydligt populärare bland män än bland kvinnor. Kvinnor är däremot mer förtjusta i handboll än män. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Fotboll är alltså den i särklass populäraste idrotten på Island. Hela 30,5 procent uppger att fotboll är favoritsporten. Popularitetsgapet till andra folksporter är stort.

Tvåa på listan över nationalidrotter är handboll med 8,3 procent. Därefter följer basket med 5,7 procent, simning med 5,3 procent, golf med 5,2 procent, skidor med 4,1 procent, vandring med 3,9 procent, hästsport med 3 procent, crossfit med 2,9 procent, dans med 2,7 procent, löpning med 2,5 procent, cykel med 2,1 procent, volleyboll och friidrott med 1,7 procent var, yoga och gymnastik med 1,6 procent var, tyngdlyftning med 1,5 procent och styrketräning med 1,4 procent. Övriga idrotter får totalt 14,4 procent.

Fotboll är betydligt populärare bland män. Hela 44,2 procent av isländska män svarar att fotboll är favoritsporten. Bland kvinnor är motsvarande siffra 16,5 procent. Kvinnor gillar handboll i större utsträckning än män. Basket är däremot en idrott som intresserar fler män.

Andra som lockas av fotboll är höginkomsttagare och islänningar i åldern 18 till 29 år. Låginkomsttagare och personer i åldern 50 till 59 år tillhör dem som bryr sig minst om fotboll.