måndag 18 juni 2018

Hissade turkiska flaggan på regeringskansliet i Reykjavík

En man i 20-årsåldern greps i går efter att ha hissat den turkiska flaggan på regeringskansliet i Reykjavík. Bakom aktionen stod gruppen Hvar er Haukur? Genom att byta ut den isländska flaggan mot den turkiska på nationaldagen ville gruppen skapa uppmärksamhet åt Haukur Hilmarssons öde. Han tros ha dött i strider i Syrien för snart fyra månader sedan.

Det var den 24 februari i år som 31-årige Haukur Hilmarsson tros ha dött i strider i Syrien. Enligt obekräftade uppgifter dog han under ett turkiskt flyganfall. Själv stred Haukur Hilmarsson mot IS i International Freedom Batallion.

Platsen var Afrin nära den turkiska gränsen. Haukur Hilmarssons kropp har inte återfunnits. Det finns dock medieuppgifter om att den ska finnas hos den turkiska militären. Anhöriga till honom har riktat hård kritik mot Islands regering för att inte göra tillräckligt för att ta reda på sanningen om hans öde.

Vid 11-tiden i går klättrade en man i 20-årsåldern upp på regeringskansliet i Reykjavík. Där halade han den isländska flaggan och hissade i stället den turkiska flaggan.

Aktionen genomfördes samtidigt som nationaldagsfirandet på Austurvöllur pågick. Polis grep mannen när han var på väg ned. Han gjorde enligt ett pressmeddelande inget motstånd vid gripandet.

En stegbil från brandkåren kallades till regeringskansliet för att på nytt hissa den isländska flaggan.

Haukur Hilmarsson blev känd för den isländska allmänheten genom en liknande aktion hösten 2008. Efter finanskraschen klättrade han upp på alltingets tak och firade lågprisbutiken Bónus flagga. Kedjan ägdes då av Jón Ásgeir Jóhannesson, en av de affärsmän som av många betraktades som en av de ansvariga för krisen.

Här kan du läsa mer om Haukur Hilmarsson.