söndag 3 juni 2018

Invånare öppnar egen butik i Borgarfjörður eystri

Efter snart ett år utan butik öppnar nu invånare i Borgarfjörður eystri en livsmedelsbutik. Att ha en affär på orten har av bofasta listats som den viktigaste frågan i kommunen. Initiativet kommer sedan Samkaup - som i många år drev en butik i Borgarfjörður eystri - sagt nej till att öppna på nytt. Invånare kan nu köpa andelar i den blivande affären.

Bara 116 invånare - det lägsta antalet någonsin - finns nu i Borgarfjarðarhreppur på östra Island. Av dessa är runt 70 bofasta i kommunen under hela året. Övriga är skrivna i kommunen men bor inte där under vintrarna.

Just vintrarna kan vara besvärliga eftersom vägen till Egilsstaðir, som är närmaste större stad, ofta är oframkomlig. Den är dessutom bitvis i mycket dåligt skick.

Den senaste vintern var särskilt besvärlig. Då fanns ingen livsmedelsbutik i Borgarfjarðarhreppur, den kommun som består av området kring fjorden Borgarfjörður eystri och den lilla tätorten Bakkagerði. Till Egilsstaðir - och närmaste dagligvaruhandel - är avståndet sju mil.

Länge drev Samkaup en butik i Borgarfjörður eystri. När kedjan lämnade orten öppnades Eyrin, en mindre butik som ägdes av lokalbefolkning. Invånare turades också om att bemanna butiken. Men verksamheten gick inte runt. I augusti förra året stängde därför Eyrin för gott.

Nu har ett nybildat bolag köpt Eyrin. Målet är att så snart som möjligt öppna en ny butik i lokalerna. Lokalbefolkning står bakom även detta initiativ. Invånare och personer med koppling till Borgarfjörður eystri erbjuds att köpa in sig i bolaget.

Innan steget togs kontaktades Samkaup. Men kedjan meddelade att det från deras sida inte var aktuellt att öppna en ny butik i Borgarfjörður eystri.

Borgarfjarðarhreppur är en av de platser i landet som ingår i ett projekt som syftar till att rädda bygder med stor utflyttning och negativ befolknings- och samhällsutveckling. Där listade invånarna en livsmedelsbutik som den viktigaste frågan för kommunen.

Här kan du läsa mer om butiken i Borgarfjörður eystri.