måndag 25 juni 2018

Íris Róbertsdóttir ny kommunchef på VästmannaöarnaFörst krockade åsikterna om när fullmäktiges första möte skulle hållas. Därefter hamnade de på kollisionskurs vid valet av ny kommunchef. Men den nya majoriteten på Västmannaöarna fick sin vilja igenom trots Självständighetspartiets protester. I går blev För Hemöns Íris Róbertsdóttir formellt ny kommunchef på Västmannaöarna.

Sex röster fattades för att Självständighetspartiet skulle behålla egen majoritet på Västmannaöarna. I kommunalvalet fick partiet tre av sju mandat i kommunfullmäktige. Tre mandat fick också För Hemön, en utbrytning ur Självständighetspartiet där många var missnöjda med kommunchefen Elliði Vignisson. Dessutom fick Ölistan ett mandat.

Ölistan valde att bilda koalition med För Hemön. Därmed stod det klart att Elliði Vignisson röstats bort både från sin plats i fullmäktige och från jobbet som kommunchef. I överenskommelsen mellan För Hemön och Ölistan ingick att För Hemöns Íris Róbertsdóttir skulle bli ny kommunchef.

Splittringen inom Självständighetspartiet har skapat politiska svallvågor som skulle kunna påverka partiet även på riksplanet. Inför kommunalvalet valde till exempel Páll Magnússon - toppnamn på partiets lista i den södra valkretsen i det senaste alltingsvalet - att inte öppet ta ställning för Självständighetspartiet. Många såg det som ett indirekt stöd till För Hemön.

Men det är inte bara den interna splittringen som är ett bekymmer för Självständighetspartiet. Det är uppenbart att partiet har svårt att förlika sig med att ha förlorat makten på Västmannaöarna. Partiet överklagade valresultatet med hänvisning till förtidsröster som inkom för sent för att räknas och en väljare som delade sin röst i sociala medier. Överklagandet fick inget gehör.

Nu har Självständighetspartiet bestämt sig för att inte driva processen vidare till justitiedepartementet. I stället drabbade den nya majoriteten samman med den nya oppositionen vid fullmäktiges första möte i torsdags.

Den första striden gällde tiden för mötet. Uppdraget att kalla till mötet var Trausti Hjaltasons, en av de tre självständighetspartisterna i fullmäktige. Han valde alltså att hålla det i torsdags eftersom det är den vanliga tiden för fullmäktiges sammanträden.

Innan kallelsen gick ut hade han fått veta att Íris Róbertsdóttir inte skulle kunna närvara eftersom hon befann sig i utlandet. Men det datum som För Hemön föreslog passade inte Självständighetspartiet. Därför valde han ändå att hålla mötet på torsdagen utan att den nya kommunchefen fanns på plats.

Dispyten fortsatte i lokalmedierna. Efter att det cirkulerat olika rykten om skälet till Íris Róbertsdóttirs frånvaro skrev Ölistans Njáll Ragnarsson i Eyjafréttir att Självständighetspartiet hade kunnat se till så att hon hade kunnat närvara. I stället valde partiet att hänvisa till traditionen att hålla möten på torsdagar - något som inte återfinns i några bestämmelser.

Nästa strid gällde just posten som kommunchef. Här föreslog Självständighetspartiet att Elliði Vignisson skulle få fortsätta. Motiveringen var att han hade ingående kunskaper om kommunens stora framtidsfrågor - som att ta över driften av färjan Herjólfur och att bygga en anläggning som blir nytt hem åt vitvalar från en kinesisk djurpark.

Förslaget röstades ned av majoriteten. I stället fattade För Hemön och Ölistan beslutet att uppdraget som kommunchef skulle gå till Íris Róbertsdóttir. Till kommunalråd utsågs För Hemöns Elís Jónsson.

Íris Róbertsdóttir skrev i går på anställningsavtalet. Hon är enligt Eyjafréttir den första kvinnan sedan det första kommunalvalet 1919 som blir kommunchef på Västmannaöarna.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets splittring på Västmannaöarna och ovan kan du se torsdagens sammanträde i kommunfullmäktige.