lördag 16 juni 2018

Kraftigt jordskalv skakade Siglufjörður sent i går kväll

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv med en magnitud på 3,5 skakade Siglufjörður vid 23-tiden i går. Skalvet hade sitt epicentrum i havet norr om det isländska fastlandet. Det var tillräckligt kraftigt för att boende i Siglufjörður med omnejd skulle känna skalvet. Just nu pågår ingen jordskalvssvärm i området. Det största efterskalvet uppmättes till 2,1.

Klockan 23.03 i går inträffade ett jordskalv med en magnitud på 3,5. Skalvet hade sitt epicentrum i havet en mil norr om staden. Skalvet skedde på 13 kilometers djup.

Jordskalvet föregicks av några mindre skalv. Det största efterskalvet skedde klockan 23.43. Det hade en magnitud på 2,1.

Sig­urður Ægis­son, som bor i Siglufjörður, säger i Morgunblaðið att skalvet kändes tydligt. Många bosatta i regionen kontaktade också Veðurstofa Íslands och meddelade att de känt ett jordskalv:
"Vi tittade på tv och det var som om huset lyfte. Det var något mycket speciellt. ... Detta hände mycket snabbt. Det var inte mer än några få sekunder."
Större skalv och jordskalvssvärmar är vanliga i området. Det tillhör Tjörnessprickzonen där jordskalv uppstår på grund av kontinentalplattornas rörelser. Gårdagens skalv hade ingen koppling till vulkanisk aktivitet.

Det senaste större skalvet inträffade i början på december 2017. Det skalvet hade en magnitud på 3,1.

Här kan du läsa mer om jordskalv i närheten av Siglufjörður.