tisdag 19 juni 2018

Majoritet tror Island går vidare från gruppspelet i VM

Sex av tio islänningar tror att Island tar sig vidare från gruppspelet i fotbolls-VM i Ryssland. Men det är bara 2 procent som tror att Island kommer att vinna mästerskapet. Män och höginkomsttagare är mest skeptiska till möjligheterna att placera sig etta eller tvåa i gruppen. Det visar en undersökning utförd av MMR.

De isländska herrarna gjorde VM-debut i lördags mot Argentina. Matchen på Spartak-stadion i Moskva slutade 1-1.

Intresset på hemmaplan var enormt. I snitt var det 60 procent av islänningarna som såg matchen i RÚV - den högsta siffran någonsin för ett idrottsevenemang. Det tidigare rekordet sattes när Island mötte England i åttondelsfinalen i fotbolls-EM 2016. Då var det i snitt 58,8 procent som tittade.

Matchen började klockan 13 isländsk tid. Intresset var störst 14.54 - den sista minuten av tilläggstiden. Så länge som matchen pågick hade RÚV nästan monopol på tittandet. Hela 99,6 procent av de islänningar som hade tv:n på vid denna tid följde fotbollen.

Det stora intresset för matchen mot Argentina märktes på flera andra sätt. Vattenförbrukningen i Reykjavík var enligt HS Veitur betydligt lägre än normalt under matchen - men med undantag för halvtidspausen. Då var det sannolikt många som passade på att gå på toaletten.

Även polisen hade det enligt RÚV mycket lugnt medan matchen pågick. Bara två utryckningar gjordes. Den första gällde en skadad and i Kópavogur och visade sig dessutom vara falskt alarm. Den andra rörde passkontroll på flygplatsen i Reykjavík.

En majoritet av islänningarna tror att polisen då och då kan komma att få det ovanligt lugnt även i fortsättningen. Hela 59 procent tror nämligen att Island går vidare från gruppspelet i VM. Det visar en undersökning utförd av MMR mellan 12 och 18 juni - alltså både före och efter matchen mot Argentina. Bara 4 procent av svaren inkom dock efter premiären.

Det är 41 procent som tror att Island tar sig vidare som etta eller tvåa i gruppen, men att turneringen tar slut i åttondelsfinalen. Vidare tror 11 procent på kvartsfinal, 3 procent på semifinal, 2 procent på finalförlust och 2 procent på finalseger. Resterande 41 procent tror inte att Island går vidare.

Män, personer med högskoleutbildning och höginkomsttagare tror oftare att det tar stopp redan i gruppspelet. Mer optimistiska om Islands chanser är kvinnor, pensionärer och låginkomsttagare.

Centerpartiet är det mest nationalistiska partiet i alltinget. Här finns också flest som tror att Islands mästerskap inte tar slut efter gruppspelet. Bara 21 procent av Centerpartiets väljare räknar med att Island inte går vidare. Bland Piratpartiets sympatisörer är det däremot 49 procent som förutspår att gruppspelet blir slutet.

Anhängare till Folkets parti skiljer också ut sig från mängden. Här är det 7 procent som tror att Island vinner hela mästerskapet.

En undersökning utförd av Gallup just före VM-turneringens början ger en delvis annorlunda bild. Här säger 57 procent att Island går vidare från gruppspelet. Förväntningarna på laget är mindre än inför EM 2016. Då var det 71 procent som trodde att Island skulle överleva gruppspelet.

Island är nummer fem på listan över favoriter att vinna mästerskapet. Hos Gallup är det 6 procent som tror på en isländsk turneringsseger. Flest röster får Tyskland med 34 procent. Därefter följer Argentina med 19 procent, Frankrike med 15 procent och Brasilien med 11 procent. Islänningarna rankar det egna landslagets chanser som bättre än till exempel Spanien med 5 procent, Portugal med 4 procent, Belgien med 3 procent och England med 1 procent.

Fotbollsintresset har inte förändrats mycket under de två senaste åren. Inför EM var det 48 procent som sade att de var intresserade av turneringen. Det är lika många som bryr sig om VM. Det är dock färre som struntar i turneringen. Då var det 38 procent som var ointresserade jämfört med 34 procent nu. I stället är det andelen ljumma som har ökat från 14 till 18 procent.

Här kan du läsa mer om Island och fotbolls-VM.