måndag 4 juni 2018

Nína Tryggvadóttir får museum i Reykjavík

Femtio år efter Nína Tryggvadóttirs död får hon nu ett museum i Reykjavík. Kommunen har kommit överens med hennes arvingar om en permanent utställning i Hafnarhúsið. Samtidigt skänker de omkring 1 500 av Nína Tryggvadóttirs konstverk till kommunen. Reykjavík köper nu ytterligare en del av Hafnarhúsið för utställningen.

Nína Tryggvadóttir är en av Islands mest kända konstnärer. Hon inspirerades av den isländska naturen och arbetade med allt från målningar och skulpturer till glas och mosaik. Ett av hennes mest kända verk är altartavlan i kyrkan i Skálholt.

Hon gick bort i cancer 1968 vid 55 års ålder. Den större delen av Nína Tryggvadóttirs vuxna liv bodde hon i utlandet. Hon flyttade till Köpenhamn 1935 för att gå en konstutbildning. Därefter bosatte hon sig 1939 i Paris för att 1942 flytta till New York.

Nína Tryggvadóttir återvände 1949 till Island. Tanken var att det bara skulle bli ett tillfälligt besök. Hon skulle hämta sina tillhörigheter och ta dem med sig till New York. Men Nína Tryggvadóttir stoppades vid gränsen och tvingades återvända. Skälet var att hon misstänktes vara kommunist.

I stället flyttade familjen först till London och sedan till Paris innan de 1959 på nytt kunde bosätta sig i USA. Hon blev kvar i New York till sin död.

Dottern Una Dóra Copley bor fortfarande i New York tillsammans med maken Scott Jeffries. De har nu kommit överens med Reykjavíks kommun om en donation på omkring 1 500 av Nína Tryggvadóttirs verk. Dessutom testamenterar de sina fastigheter i New York och Reykjavík till kommunen.

Konstverken - som värderas till cirka 2 miljarder isländska kronor - ska ställas ut på ett nytt museum i Reykjavík. Platsen blir Hafnarhúsið. Kommunen räknar med att det kommer att ta ungefär ett år att slutföra förberedelserna till det nya museet. Verksamheten kommer att ledas av en självständig styrelse.

För att skapa museet köper Reykjavík hamnbolaget Faxaflóahafnirs del av Hafnarhúsið. Två tredjedelar av den nya ytan kommer att ägnas åt Nína Tryggvadóttirs verk.

Köpet har klubbats i kommunstyrelsen. Ingen röstade nej till affären, men en av Självständighetspartiets representanter avstod från att rösta. Samtliga av partiets företrädare efterlyste en utredning om valet av Hafnarhúsið som plats för utställningen.

S. Björn Blöndal, kommunstyrelsens ordförande och fullmäktigeledamot för Ljus framtid, säger i ett pressmeddelande att det är en stor händelse för isländsk konst att Nína Tryggvadóttir nu får en egen utställning i Reykjavík:
"Detta är en betydelsefull händelse i isländsk kulturhistoria och fantastiskt att få möjlighet att flytta Nína tillbaka hem. Una Dóras och Scotts gåva är generös och jag tvivlar inte på att Reykjavíks kommun kommer att göra allt för att visa Nína Tryggvadóttir den respekt som hon förtjänar. Genom denna unika gåva skapas dessutom en möjlighet att göra Hafnarhúsið till ett konstcentrum som ska berika islänningarnas kulturliv ytterligare."
Det kommer dock alltså att ta minst ett år innan museet kan öppnas. Mer sannolikt är att det tar ett par år innan utställningen är på plats.