torsdag 28 juni 2018

Ny serie av jordskalv skakar området vid Öræfajökull

Illustration: Veðurstofa Íslands
En ihållande jordskalvssvärm har de senaste dagarna skakat området kring Öræfajökull. I tisdags inträffade ett skalv med en magnitud på 3,1. Skalvet kändes i vulkanens närområde. Under förra veckan ägde hundratalet jordskalv rum i Öræfajökull. Isländska myndigheter har fortfarande förhöjd beredskap i regionen.

Klockan 16.57 i tisdags skakade ett jordskalv området nära Öræfajökull plå södra Island. Skalvet hade en magnitud på 3,2 och hade sitt epicentrum på fjällets östra sida. Det var det största skalvet i Öræfajökull på drygt fyra månader.

Skalvet var tillräckligt stort för att det skulle kännas i vulkanens närområde.

Tisdagens kraftigaste skalv följdes av ett större antal efterskalv. Det föregicks dessutom av flera skalv. Jordskalvssvärmen ebbade dock ut efter några timmar.

En annan jordskalvssvärm drabbade området i onsdags. Då pågick den intensivt under en timme. Det största skalvet uppmättes till 2,6.

Under hela veckan skedde närmare hundra jordskalv i Öræfajökull. Gemensamt för de allra flesta skalven är att de är så svaga att de inte känns ens i den bebyggelse som ligger närmast vulkanen. Dessutom har de sitt epicentrum på glaciärens östra sida nära Hvannadalshnjúkur, Islands högsta topp.

En annan sak skalven har gemensamt är att de inte följs av några rörelser i jordskorpan. Det betyder att de inte kan kopplas till någon nära förestående vulkanisk aktivitet. Majoriteten äger rum nära ytan. De enstaka skalv som sker på större djup skulle kunna ha ett samband med magmarörelser.

Beredskapen för ett vulkanutbrott i Öræfajökull höjdes i november förra året. Beslutet togs efter omfattande och ovanlig seismisk aktivitet i vulkanen. Dessutom ändrades färgkoden för flygtrafik över Öræfajökull från grön till gul - en färg som betyder att vulkanen visar tecken på onormal aktivitet men att det inte finns tecken på att ett utbrott skulle vara nära förestående.

Färgkoden för flygtrafik ändrades tillbaka till grön i maj. Den förhöjda beredskapen för ett vulkanutbrott har inte hävts.

Här kan du läsa mer om Öræfajökull.