fredag 8 juni 2018

Sigurður vill byta namn till Sigríður - för släktings skull

Från mansnamnet Sigurður till kvinnonamnet Sigríður. Det namnbytet vill Sigurður Hlynur Snæbjörnsson göra för att hylla den kvinnliga släkting som bar namnet Sigríður - och som var skälet till att han fick den manliga motsvarigheten Sigurður. Men Þjóðskrá Íslands och Mannanafnanefnd säger nej till bytet. Men han tänker inte ge upp kampen för att få bära namnet.

Både Sigurður och Sigríður tillhör de allra äldsta isländska förnamnen. Bägge har varit vanliga ända sedan Island befolkades under sent 800-tal. De har också sina motsvarigheter i ett antal germanska språk.

I dag är Sigurður godkänt som mansnamn och Sigríður som kvinnonamn. Från 1703 års folkbokföring och framåt finns det inga uppgifter om att något av namnen skulle ha använts av bägge könen.

Det vill nu Sigurður Hlynur Snæbjörnsson, bonde på gården Öndólfsstaðir i Reykjadalur utanför Laugar på norra Island, ändra på. Hittills har det dock inte gått så bra. Folkbokföringsmyndigheten Þjóðskrá Íslands har sagt nej till hans önskemål om namnbyte från Sigurður till Sigríður.

Skälet är inte att Sigurður Hlynur Snæbjörnsson identifierar sig som kvinna. I stället vill han hylla den äldre kvinnliga släkting som bar namnet Sigríður - och som var skälet till att han själv fick det snarlika förnamnet Sigurður. Men om han i stället hade fötts som flicka, vilket föräldrarna trodde, hade han fått namnet Sigríður redan som liten.

I beslutet hänvisar Þjóðskrá Íslands till mannanafnaskrá, förteckningen över godkända förnamn. Där är Sigríður bara accepterat som kvinnonamn men inte som mansnamn. Sigurður Hlynur Snæbjörnsson säger till 641 att han hoppas att namnet i slutändan ändå ska godkännas:
"Jag heter Sigurður efter min avlidna mormor/farmor hur underligt det än kan låta, och jag vill bära hennes riktiga namn och inte en förvanskning av det. Varför ska människor kategoriseras genom att klassa namn som manliga eller kvinnliga?"
Men även Mannanafnanefnd, den nämnd som avgör vilka förnamn som ska godkännas, säger nej. Nämnden skriver i beslutet att det inte går att tillåta Sigríður som mansnamn eftersom det redan är godkänt som kvinnonamn. Sigurður Hlynur Snæbjörnsson hävdar på Facebook att avslaget kan stå i strid med isländsk grundlag. Därför kan han tänka sig att ta frågan till domstol.

Sigurður Hlynur Snæbjörnsson säger till RÚV att Mannanefnds avslag förvånade honom. Han trodde att det hade skapats prejudikat för att samma namn kunde bäras av både namn och kvinnor:
"Varför kan jag inte bara få bestämma vad jag heter? Det är inte som om jag tänkte heta Straubolti ('strykjärn')."
Här kan du läsa mer om andra islänningars kamp för att förnamn ska kunna bäras av bägge könen.