onsdag 13 juni 2018

Självständighetspartiet i nygammal koalition i Mosfellsbær

En vädjan från Centerpartiet, Socialdemokraterna, Renässans och Mosfellsbærs vänner får inget gehör hos Gröna vänstern. Partiet bildar i stället koalition med Självständighetspartiet i Mosfellsbær. I valet förlorade Självständighetspartiet möjligheten till egen majoritet i kommunen. Sedan 2006 har partiet regerat ihop med Gröna vänstern.

Sedan 1974 har Självständighetspartiet varit största parti i kommunfullmäktige i Mosfellsbær, Islands sjunde största kommun. I valet 2002 fick partiet egen majoritet i kommunen. När den gick förlorad 2006 valde Självständighetspartiet att gå i koalition med Gröna vänstern.

De senaste tolv åren har de två partierna styrt Mosfellsbær tillsammans. Både 2010 och 2014 fick Självständighetspartiet egen majoritet. Ändå valde partiet att fortsätta samarbetet med Gröna vänstern.

I årets kommunalval räckte inte stödet för egen majoritet. Självständighetspartiet förlorade en femtedel av väljarstödet och backade med 9,54 procentenheter till 39,2 procent. Det gav partiet fyra av nio mandat i fullmäktige.

Ytterligare fem partier valdes in i fullmäktige. Renässans fick 11,24 procent, Mosfellsbærs vänner 10,63 procent, Gröna vänstern 9,63 procent, Socialdemokraterna 9,54 procent och Centerpartiet 8,97 procent. Det gav dessa fem partier ett mandat var.

För första gången sedan 2006 hade alltså oppositionen möjligheten att ta makten från Självständighetspartiet. Det var också något som Centerpartiet, Renässans, Socialdemokraterna och Mosfellsbærs vänner försökte.

I ett öppet brev - som bland annat publicerades på Facebook - uppmanade de Gröna vänstern att inleda förhandlingar om en koalition. Tillsammans skulle de fem partierna ha en majoritet av väljarna bakom sig. De ansåg också att valresultatet var ett tecken på att kommuninvånarna ville ha förändringar.

Men Gröna vänstern valde att på nytt inleda ett samarbete med Självständighetspartiet. I ett pressmeddelande utlovar de bland annat satsningar på skolan, sänkt förskoleavgift och ett bollhallsbygge vid Varmá under mandatperioden.

Beskedet innebär att Haraldur Sverrisson - som också toppade Självständighetspartiets lista i valet - blir kvar som kommunchef i Mosfellsbær, ett jobb han haft sedan 2007.

Här kan du läsa mer om valet i Mosfellsbær.